Brașov, Constanța, Iași: prețurile apartamentelor, pe cartiere, în T3 2019

de FluxImobiliar

În toate cele trei orașe, valorile medii de listare a apartamentelor depășesc pragul de 1.000 euro/mp

La fel ca în București, Cluj-Napoca și Timișoara, pretențiile vânzătorilor de apartamente s-au majorat și în aceste trei mari centre regionale.

Potrivit celui mai recent raport de piață publicat de Analize Imobiliare, prețurile apartamentelor au avut, trimestrul trecut, o evoluție ascendentă atât în Brașov, cât și în Constanța și Iași. Astfel, după un avans de 1,3% la trei luni, apartamentele din orașul de la poalele Tâmpei pot fi achiziționate, în medie, cu 1.130 de euro pe metru pătrat. Suma medie solicitată pentru un apartament în capitala Moldovei s-a majorat, în perioada analizată, cu 1,1%, până la o valoare de 1.010 euro pe metru pătrat. Prețurile apartamentelor din Constanța, pe de altă parte, au crescut cel mai mult, respectiv cu 2,2%, până la o medie de 1.160 de euro pe metru pătrat util.

Brașov: creșteri de sub 4%

Ca și în București sau Timișoara, în majoritatea cartierelor brașovene au avut loc creșteri de preț – acestea au fost, însă, ca și în cele trei luni anterioare, destul de temperate, fără a depăși pragul de 4%. Cel mai mult, anume cu 3,1%, s-au apreciat apartamentele din Griviței – acestea au ajuns la o medie de preț de 1.160 de euro pe metru (de la 1.120 de euro pe metru pătrat trimestrul trecut). Pe de altă parte, o scădere semnificativă, de 8,9%, a avut loc în zona Schei-Stupini (de la 1.130 la 1.030 de euro pe metru pătrat), în vreme ce, în Centrul Istoric-Centrul Civic-Ultracentral-Dealul Cetății, pretențiile vânzătorilor s-au diminuat cu 1,7%.

3,1% a fost cea mai mare marjă de creștere consemnată trimestrul trecut în Brașov

Comparativ cu perioada similară a anului trecut, însă, apartamentele disponibile spre vânzare sunt mai scumpe acum în toate zonele Brașovului. Spre deosebire de trimestrul anterior, marjele de creștere sunt, în majoritatea cazurilor, de o singură cifră, cea mai mare diferență anuală, de 11%, putând fi observată în arealul Craiter-Triaj-Hărmanului. Cea mai redusă marjă anuală de apreciere, în cuantum de 3,3%, poate fi observată, pe de altă parte, în zona Noua-Dârste.

Constanța: traiectorie predominant ascendentă

Spre deosebire de trimestrul anterior, când pretențiile vânzătorilor stagnaseră în majoritatea zonelor analizate, în perioada iulie-septembrie singura stagnare a fost consemnată în zona CET-Anda. În rest, în orașul de la malul mării au avut loc creșteri de preț, chiar dacă acestea au fost temperate, menținându-se sub pragul de 3%; cel mai semnificativ avans, de 2,4%, a avut loc în zona Casa de Cultură-Tomis Plus, unde așteptările vânzătorilor au ajuns la 1.150 de euro pe metru pătrat util.

Spre deosebire de cele trei luni anterioare, singura stagnare a fost consemnată, în perioada iulie-septembrie, în zona CET-Anda

Cele mai citite articole

Comparativ cu perioada similară a anului trecut, în cartierele constănțene pot fi observate creșteri pe linie – în mod interesant, însă, nici aceste variații nu sunt foarte mari, ci se situează, în majoritatea cazurilor, sub pragul de 4%. Singurele excepții de la regulă în această privință sunt zonele I.C. Brătianu-Brătianu-Energia (cu un plus de 4,5%, până la 1.120 de euro pe metru pătrat util) și Central-Ultracentral-Peninsula (+4,1%, până la 1.190 de euro pe metru pătrat). În arealul Faleză Nord-Trocadero-City Park Mall-Capitol-Delfinariu, care rămâne cel mai bine cotat din oraș, prețurile s-au majorat cu doar 2,4% în decurs de un an, ajungând la o medie de 1.340 de euro pe metru pătrat.

Iași: avans anual de 1,5% pentru apartamentele din Copou

Cu o singură excepție, cartierele ieșene au consemnat evoluții pozitive ale prețurilor apartamentelor în perioada analizată – și aici creșterile s-au situat, însă, sub pragul de 4%. Această marjă maximă de creștere a fost atinsă în zona Păcurari-Popas Păcurari-Canta, unde așteptările vânzătorilor au ajuns la o medie de 950 de euro pe metru pătrat.

În capitala Moldovei, marja maximă de creștere a fost atinsă în zona Păcurari-Popas Păcurari-Canta

Comparativ cu perioada similară a anului trecut, prețurile solicitate pentru apartamentele ieșene sunt, în cele mai multe situații, mai mari în momentul de față, cele mai semnificative diferențe anuale putând fi observate în zonele Nicolina-Cug-Frumoasa-Baza 3 (+7,9%), Păcurari-Popas Păcurari-Canta (+5,8%) și, respectiv, Podul de Fier-Moara de Vânt (+4%). În zona Copou, avansul anual (de 1,5%) este, în mod interesant, mai mic decât cel trimestrial (care s-a cifrat la 2%).

The post Brașov, Constanța, Iași: prețurile apartamentelor, pe cartiere, în T3 2019 appeared first on ImoExpert.

Cele mai citite articole

Related Posts