Colliers: „Impactul COVID-19 asupra economiei în general și asupra pieței imobiliare în particular este extrem de incert”

de FluxImobiliar

Sectoarele de retail și de agrement sunt, cel puțin pe termen scurt, printre cele mai afectate de starea de pandemie.

Potrivit unei analize realizate de compania de consultanță imobiliară Colliers Internațional, impactul COVID-19 asupra economiei în general și asupra pieței imobiliare în particular este extrem de incert în momentul de față. „Izbucnirea Coronavirus (COVID-19), declarată de Organizația Mondială a Sănătății drept «Pandemie Globală» din 11 martie 2020, a avut un impact asupra activității pieței în multe sectoare, creând un set de circumstanțe fără precedent pe care ar putea să se bazeze o analiză. Raportul Colliers International nu constituie și nu trebuie tratat ca recomandare pentru investiții, sau pentru evaluare și ofertă de vânzare-cumpărare de proprietăți. Având în vedere impactul viitor necunoscut pe care COVID-19 l-ar putea avea asupra variabilelor legate de ofertă, cerere și prețuri pe piața imobiliară, orice raport și analiză sunt mult mai predispuse la incertitudinea pieței, în ciuda eforturilor de a ne menține o raportare solidă și obiectivă”, notează reprezentanții companiei.

Bucureștiul, destul de ferit ca piață de servicii

Cu toate acestea, o certitudine este că sectoarele de retail și de agrement sunt printre cele mai afectate pe termen scurt. Asta pentru că, în urma dispozițiilor Guvernului din ultimele zile, centrele comerciale au fost închise. Afectată este, desigur, și piața de birouri din România, în condițiile în care angajații au fost îndemnați să lucreze, pe cât posibil, de acasă, iar firmele și-au „recalibrat” activitatea pentru a se adapta la noua situație.

Citește și: Când teleworking-ul devine o necesitate: 5 sfaturi pentru a te adapta mai ușor lucrului de acasă

Un fapt pozitiv ar fi că, potrivit reprezentanților Colliers, Bucureștiul este, totuși, unul dintre centrele de servicii europene cel mai ferite de efectele negative ale epidemiei de COVID-19. Acest lucru se datorează, în mare măsură, economiei bazate pe servicii IT, științifice și profesionale din Capitală, în mod similar unor mari capitale europene precum Dublin, Paris și Londra. Un fapt demn de menționat, deși mai degrabă relevant pentru economia locală decât pentru piața de birouri, este că Bucureștiul depinde, însă, foarte mult de administrația publică.

„Chiar dacă piața de birouri din București pare să fie un pic mai izolată de problemele care afectează economia globală, acest lucru nu înseamnă că nu am putea vedea o creștere a ratei de neocupare a pieței de birouri sau o presiune suplimentară pe chirii. Cu toate acestea, cifrele sugerează că, în cazul unui scenariu negativ, cel puțin Bucureștiul ar ajunge să sufere mult mai puțin decât alte piețe de birouri sau își va reveni mai repede ulterior.”

Silviu Pop, Head of Research Colliers International

Cele mai citite articole

 

Statutul României, de economie destul de mică și destul de deschisă, înseamnă că piețele imobiliare nu vor rămâne imune la tendințele globale. Impactul asupra segmentului de logistică va fi, probabil, mai serios, având în vedere că producția a fost afectată în mod semnificativ de oprirea în ultimele săptămâni a producției din China și, de asemenea, luând în considerare dependența României de sectorul auto.

Totul va depinde, însă, foarte mult de cât de mult va dura această situație.

Scenarii de evoluție

Potrivit analizei Colliers, la nivel global, scenariul cel mai bun ar fi o evoluție neutră a economiei în cursul anului, cu scăderi în trimestrul doi și, poate, și în trimestrul trei, cu șocuri imobiliare limitate în principal la segmentele hotelier, retail, logistică și producție, care depind de mărfuri non-esențiale sau de lanțul de aprovizionare din China.

Într-un scenariu de impact economic moderat al pandemiei, recuperarea ar fi vizibilă cel mai devreme în primul trimestru din 2021, cu un impact mai amplu asupra piețelor de birouri dependente de companii dintre cele mai expuse (de exemplu, companii aeriene, operatori de turism, organizatori de evenimente, bănci, asiguratori, investitori sau companii de energie). Piețele de capital vor înregistra o stagnare a activității, însă companiile care au la bază activități pe termen lung vor continua să facă mișcări pe piețele mai sigure, în special în active din zona de retail, spații industriale și logistice, birouri și rezidențiale.

În funcție de scenariu, companiile care aduc valoare adăugată vor opta pentru o abordare precaută, de tipul „așteaptă și vezi ce se întâmplă”, până când prețul și disponibilitatea și costul capitalului devin mai clare. Pentru investitorii transfrontalieri, volatilitatea cursului de schimb prevăzută pentru trimestrul doi și trei din acest an, precum și incapacitatea de a accesa fizic activele vor conduce la o restrângere a activității.

The post Colliers: „Impactul COVID-19 asupra economiei în general și asupra pieței imobiliare în particular este extrem de incert” appeared first on ImoExpert.

Cele mai citite articole

Related Posts