Situată în Europa Centrală şi de Est, România are o populație de aproximativ 19 milioane de locuitori şi o suprafață de 238 397 km2. Începând cu anul 2007, țara este membră cu drepturi depline a Uniunii Europene, iar economia sa, una diversificată, se bazează pe servicii, industrie, agricultură şi turism. Potențialul mare de dezvoltare a țării o face deosebit de atractivă pentru o serie de investitori străini din diferite sectoare, în special din cel imobiliar.
În context regional, piața imobiliară din România a dat dovadă, în ultimii ani, de dinamism şi competitivitate deosebite, fiind generatoare a unei game largi de oportunități pentru investitorii care intenționează să cumpere, să închirieze sau să vândă proprietăți. Imobiliarele din România se caracterizează, de asemenea, prin randamente atractive, printr-o bună accesibilitate a prețurilor şi prin perspectivele notabile de creștere, indiferent că este vorba despre apartamente, case, vile, terenuri sau spatii comerciale.
Cele mai citite articole
În acest articol, vom prezenta câteva dintre motivele pentru care investiția în imobiliarele românești ar putea fi o idee bună, precum şi unele aspecte fiscale şi legale de care ar trebui să se țină cont atunci când există intenția de a investi în imobiliarele din această țară.
Motive pentru a investi in imobiliarele din România
Perspective de creștere. În ultimii ani, atât în București, cât şi în alte orașe mari din țară cum ar fi Cluj-Napoca, Timișoara sau Brașov, prețurile proprietăților au avut parte de o creștere puternică şi stabilă. Potrivit datelor furnizate de Eurostat, prețurile la locuințe au cunoscut, în al doilea trimestru al anului 2021, o apreciere cu 7,8% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, având al treilea cel mai mare ritm de creștere dintre țările Uniunii Europene. În plus, o apreciere a veniturilor populației, dimpreună cu accesul ușor la credite ipotecare, sunt în măsură de a susține o creștere accelerată a cererii de locuințe.
Diversificare. În funcție de preferințe şi de buget, investitorii străini au la dispoziție o gamă variată de proprietăți pentru închiriere sau vânzare. Ei pot opta pentru apartamente noi sau vechi, pot alege locuințe individuale sau ansambluri rezidențiale, vile de lux sau case de vacanță, terenuri intravilane sau extravilane, spatii comerciale sau industriale etc.
Rentabilitate. Randamentele obținute din tranzacțiile cu imobiliare depășesc adesea dobânzile bancare sau alte tipuri de investiții. De asemenea, investitorii pot beneficia şi de unele avantaje fiscale, cum ar fi s importante scutirea de impozit pe venitul din vânzarea proprietăților deținute pentru mai mult de 5 ani sau o cotă redusă, de 10%, pentru veniturile realizate din închiriere.
Dezvoltarea altor sectoare. Unul dintre sectoarele a căror dezvoltare influențează pozitiv imobiliarele este cel al divertismentului şi al timpului liber. Acest sector include activități ca casino online, jocurile video, muzica, filmele etc. generatoare de venituri semnificative pentru economia românească şi care, în plus, atrag turiști şi consumatori locali. Ele influențează pozitiv piața imobiliară prin stimularea interesului asupra unor proprietăți situate în apropierea unor zone cu acces la cazinouri online sau alte forme de divertisment. Oportunitățile create de aceste piețe emergente şi influența lor pozitivă asupra pieței imobiliare poate prezenta un interes deosebit pentru investitori.
De știut: aspecte legale şi fiscale
Cumpărarea de proprietăți de către cetățenii străini. Cetățenii străini pot cumpăra fără restricții legale apartamente, case sau spatii comerciale în România, cu o singură excepție: terenurile. În România, cumpărarea de terenuri este interzisă pentru cetățenii non-UE. Totuși, dacă înființează o societate comercială românească, aceștia vor putea achiziționa terenuri cu case.
Costuri asociate. Este necesară plata unui impozit de timbru şi alte taxe notariale şi de înregistrare de către cumpărători. Costurile asociate pot varia între 1,44% şi 10,2% din valoarea contractului de vânzare-cumpărare. De exemplu, în cazul cumpărării unui apartament nou în valoare de 250 000 de euro, vor fi cheltuiți aproximativ 268 000 de euro, incluzând costurile adiționale în această sumă.
Impozite. Este necesar ca proprietarii să achite anual un impozit. Acesta variază între 0,08% şi 0,2% din valoarea de cadastru a proprietății. De asemenea, cei care închiriază vor trebui să achite un impozit pe venit în cuantum de 10% pentru nerezidenți.
Vânzarea proprietăților. La vânzare, este perceput un impozit pe transferul proprietății. Acest impozit este de 0% pentru proprietăți cu prețul de vânzare sub 100 000 de euro şi de 3% pentru cele care au un preț de vânzare care depășește suma de 100 000 de euro. În plus, este necesar ca proprietarii să achite o taxă de agenție imobiliară în valoare de 3% din valoarea totală a tranzacției.
În încheiere, se poate concluziona că sectorul imobiliar din România reprezintă o investiție sigură şi atractivă pentru investitorii străini. Prin investițiile făcute aici, aceștia pot beneficia de o piață imobiliară în creștere accelerată, rentabilă, stabilă şi diversificată. Este necesară totuși o informare corectă, care ține cont de toate aspectele fiscale şi legale pe care le implică tranzacțiile imobiliare în România, înainte de a lua decizii investiționale importante.