BISARA Imobiliare

Tendințe imobiliare 2021 – echipa Bisara răspunde

de FluxImobiliar

Anul 2021 a venit cu noi provocări și schimbări în majoritatea domeniilor. Piața imobiliară este diferită. Preferințele oamenilor s-au schimbat. Accentul este mai mult pus pe siguranță. În mod cert anul va continua cu provocări și poate ascensiuni. Dar mai multe despre tendințele imobiliare pentru anul 2021 aflați din răspunsurile echipei Bisara.

Î: Ce este diferit în 2021?

În contextul Covid-19 se observă o migrare a tinerilor spre localitățile periurbane, spre construcții noi. Cel mai probabil vom asista la o creștere a prețurilor, deoarece au crescut costurile de producție. Mă refer atât la materiale, cât și la resursa umană. Totodată, oamenii par a căuta locuințe mai mari. Indiferent că vorbim de case sau apartamente.

Î: Ce tipuri de apartamente sunt cele mai căutate?

Pentru că nevoile oamenilor sunt în continuă schimbare, cred că vor fi oscilații între 1 și 3 camere. Cei mai mulți dintre ei optează pentru un apartament cu 2 camere, decomandate, de preferat la etajul 1. Astfel fac o achiziție pe termen mediu și lung.

Î: Apartamentele de tip open space par a fi la modă acum. Care este adevărul: sunt mai căutate decât cele clasice sau totuși acelea rămân preferate?

Într-adevăr, așa pare. Dar dezvoltatorii au intuit, probabil, ideea că ceea ce este clasic nu va muri niciodată. Așa că majoritatea dintre ei au gândit, și gândesc, un spațiu de louit astfel încât să poată transforma ușor un open space în clasic. Asigură, astfel, un echilibru între cele 2 compartimentări.

Î: Oamenii caută mai mult să închirieze sau să cumpere? Comparativ cu anul precendent.

Dată fiind situația pandemiei, cererile pentru închirieri au fost în scădere. Cei mai mulți caută să cumpere o locuință.

Î: Cum au evoluat prețurile în ultimul an și cum vor fi în 2021?

În județul Timiș există o piață stabilă, creșterea fiind graduală. În fiecare an avem o apreciere a imobilelor cu 3-6 procente comparativ cu anul anterior. Cu toate acestea, putem spune că imobilele stil vintage își păstrează, în mare măsură, prețurile. Locuințele noi, însă, vor avea prețuri în creștere din cauzele menționate mai sus.

Î: Oamenii încep să înțeleagă tot mai mult importanța unui stil de viață sănătos. Cum se observă asta în ceea ce privește locuințele? Casele, mai cu seamă. Cât de mult va fi pus accentul pe casele eco?

Am observat o tendință de creștere a ofertelor de case pasive. Sau eco. Dar chiar și așa, acestea sunt noi pe piața imobiliară din Timiș. Cu siguranță vom asista la o dezvoltare a caselor eco, la fel cum au evoluat și mașinile eco, până la urmă.

Î: Din punct de vedere al tehnologiei cum vor sta lucrurile? 

Având în vedere necesitatea lucrului de acasă, în această perioadă, poate pe viitor această necesitate va prinde tot mai mult contur și se va transforma, într-un mare procent, în dorință.

Cele mai citite articole

În mod cert tehnologia ne simplifică viața și avem nevoie de ea acasă. Apartamentele și casele smart vor oferi un stil de viață destul de diferit de ceea ce trăim acum. În momentul de față, și posibil în viitorul apropiat, clienții care sunt interesați de acest tip de locuințe sunt un procent mic. Dar, ci siguranță, tot mai mulți dezvoltatori introduc tehnologii noi în imobilele scoase la vânzare pentru că tehnologia avansează alert și dezvoltatorii trebuie să se alinieze la acest trend.

Î: Cât de importante vor deveni facilitățile din proximitatea locuințelor față de anii precendenți? Ce vor dori oamenii să găsească acolo?

Nu cred că din acest punct de vedere se vor schimba foarte mult preferințele. Deși școala se face mai mult online, oamenii iau în considerare distanța față de școala copiilor, de parcuri, de zonele centrale și de interes. Majoritatea își doresc magazine în apropiere.

Î: Vor căuta oamenii mai mult ansamblurile rezidențiale? Cum va fi cererea pentru ele?

Cu siguranță va fi o cerere în ascensiune pentru ansamblurile rezidențiale. Acestea oferă un stil de viață diferit care se bazează pe o mini comunitate unită. Și un alt motiv, poate cel mai important, este că în cadrul unui ansamblu rezidențial se regăsesc de toate: grădinițe, săli de fitnes, magazine, saloane etc.

Î: Ce zone vor prefera oamenii pentru a-și achiziționa un apartament?

În contextul pandemiei, oamenii preferă zonele aerisite, deci cele în afara agitației orașului. Probabil că atunci când vom reveni la situația dinaintea pandemiei, oamenii vor căuta să socializeze mai mult și atunci probabil va crește interesul pentru imobilele situate cât mai aproape de zona centrală unde se află cafenele, restaurante sau baruri.

Î: Cum se arată 2021 din punct de vedere al tinerilor proprietari? A scăzut media de vârstă în ceea ce privește cumpărarea unei locuințe?

Absolut. Cred că tinerii reprezintă 90% dintre clienții noștri. Știi cum e…dorința românilor de a fi proprietari a existat dintotdeauna. Și dorința aceasta este, cel mai probabil, indusă din familie încă din perioada adolescenței. Iar tinerii eligibili pentru accesarea unui credit ipotecar, sau cei care au susținerea părinților, se grăbesc să achiziționeze.

Î: În ce stadiu se preconizează că se vor cumpăra mai multe locuințe? La roșu, la gri, la cheie etc.

Se preferă identificarea locuințelor în stadii incipiente. Asta pentru că se pune mult accent pe personalizarea imobilului după preferințele celui care îl va achiziționa.

Î: Tendința va fi spre imobile mobilate sau nemobilate?

Aș spune că cele nemobilate. Deși nu see exclud apartamentele mobilate modern. Din același considerent al personalizării. Se evită achiziția de imobile cu mobilă veche sau deteriorată pentru că presupune costuri suplimentare.

Pentru informații suplimentare, curiozități sau oferte personalizate pe nevoile tale, echipa Bisara te așteaptă să o contactezi. Pentru că aici vei găsi mai mult decât agenți imobiliari. Vei găsi consilieri, oameni deschiși, perseverenți, implicați care fac din obiectivul tău, obiectivul lor.   

Cele mai citite articole

Related Posts