Vânzări de locuințe: atât cererea, cât și oferta s-au majorat în 2019, însă inegal

de FluxImobiliar

Această discrepanță explică, cel puțin în parte, și evoluția prețurilor locuințelor

Comparativ cu 2018, marja de creștere a unuia dintre cei doi indicatori este semnificativ mai mare decât a celuilalt.

În cel de-al treilea trimestru al anului în curs, interesul pentru achiziția de proprietăți rezidențiale în marile orașe ale țării a consemnat o marjă de creștere destul de importantă față de perioada similară a anului trecut. Potrivit celui mai recent raport de piață publicat de Analize Imobiliare, volumul actual al cererii din marile centre regionale este, per ansamblu, cu 16% mai mare.

Cererea: plus de două cifre în toate marile orașe
Tendința de creștere s-a manifestat în toate orașele analizate, avansul anual consemnat de acest indicator fiind, de fiecare dată, de două cifre: cea mai mare diferență poate fi observată în Cluj-Napoca (+32%), orașul de pe Someș fiind urmat de Timișoara (+19%), Constanța (+18%), Iași (+16%), Brașov (+14%) și, respectiv, de București (+12%).

O evoluție ascendentă a cererii poate fi observată și comparativ cu cele trei luni anterioare. Aproximativ 175.000 de potențiali cumpărători au căutat apartamente și case scoase la vânzare pe Imobiliare.ro în cele mai mari șase orașe ale țării – cifră ce echivalează cu un avans de 5,4% față de al doilea pătrar din 2019, când în aceleași piețe erau consemnate 166.000 de căutări.

Citește și:
Piața imobiliară în T3 2019: Prețurile locuințelor și-au accelerat creșterea ca urmare a majorării cererii și a faptului că se construiesc proiecte în zone mai bune

În ceea ce privește numărul căutărilor de apartamente și case consemnate trimestrul trecut pe Imobiliare.ro, Bucureștiul se situează, în mod firesc, pe primul loc în clasament, la o distanță considerabilă de celelalte centre regionale – aici au avut loc 90.100 de căutări trimestrul trecut, în creștere de la 88.500 în cel anterior. Pe locul al doilea în clasament se situează Timișoara, de data aceasta la egalitate cu Cluj-Napoca, ambele cu 18.900 de căutări în perioada iulie-septembrie. Brașovul a trecut pe locul al treilea, devansând Constanța (cu 16.900 de căutări, față de 16.800), iar pe ultimul loc se clasează Iașiul, cu 13.600 de căutări.

Locuințele noi, cele mai căutate în București, Cluj și Iași

Preferințele potențialilor cumpărători de locuințe au rămas structurate cam la fel în al treilea pătrar din 2019. În ciuda unor modificări punctuale, majoritatea clienților înclină, în continuare, spre proprietățile noi. Astfel, în cele șase mari centre regionale analizate, apartamentele și casele nou-construite dețin o pondere de 56% din totalul căutărilor (în ușoară scădere de la 57% în trimestrul anterior). Unitățile locative finalizate după anul 2000 sunt mai populare decât cele vechi în trei centre regionale ale țării, respectiv Cluj-Napoca (unde au o cotă de piață de 70%), Iași (65%) și București (60%, la fel ca în cele trei luni anterioare). Pe de altă parte, în celelalte trei mari centre regionale analizate, locuințele noi dețin o pondere importantă, dar totuși minoritară în totalul căutărilor: 48% în Timișoara, 38% în Brașov și, respectiv, 37% în Constanța.

Cele mai citite articole

Citește și:Visezi la casa ta? 20.000 de locuințe noi scoase la vânzare în 6 mari centre regionale!
SIB: Problemele cu blocurile vechi îi orientează pe cumpărători spre apartamentele noi

Oferta: avans de doar 2% față de 2018

Față de perioada similară a anului trecut, oferta totală de proprietăți rezidențiale disponibile spre vânzare în cele șase mari centre regionale ale țării (apartamente și case construite înainte de anul 2000) a fost, trimestrul trecut, cu 1,8% mai mare. O evoluție ascendentă la acest capitol poate fi observată în patru dintre cele șase orașe supuse analizei, în celelalte două având loc scăderi. Cel mai important avans anual al ofertei, anume 10,5%, poate fi observat în Iași, unde trimestrul trecut au existat 1.410 oferte disponibile spre vânzare.

Creșteri mai temperate din acest punct de vedere au avut loc și în Cluj-Napoca (+6,3%, până la 2.640 de oferte) și Timișoara (+2,1%, până la 2.280 de anunțuri), în vreme ce, în București, care este și cea mai mare piață imobiliară din țară, avansul a fost de doar 0,5% (până la 7.560 de oferte). Pe de altă parte, scăderi ale numărului de proprietăți disponibile spre vânzare au avut loc în Constanța (-4,6%, până la 1.290 de oferte) și, respectiv, în Brașov (-1,6%, până la 1.160 de anunțuri).

Mai puține anunțuri noi

În ceea ce privește proprietățile nou-introduse pe piață, numărul acestora este, per ansamblu, cu 4,9% mai mic comparativ cu trimestrul al treilea din 2018. În acest caz, tendința descendentă poate fi observată în patru din cele șase mari orașe, anume în Constanța (-17,2%), Brașov (-12,8%), București (-8,4%) și, respectiv, în Timișoara (-4,7%). Pe de altă parte, creșteri ale acestui indicator au fost consemnate în Iași (+13,1%) dar și în Cluj-Napoca (+8,5%).

Citește și: Piața închirierilor de locuințe în T3 2019: prețuri, cerere și ofertă

Și în cazul ofertelor nou-introduse pe piață, Capitala ocupă, în mod firesc, primul loc în clasamentul marilor centre regionale, cu un total de 3.870 de anunțuri, cifră ce echivalează cu mai bine de 45% din totalul de 8.480. Cluj-Napoca și Timișoara, următoarele două piețe ca mărime la nivel național, ocupă următoarele două poziții în top, cu câte 1.460 și, respectiv, 1.090 de oferte noi. În toate celelalte orașe analizate, numărul anunțurilor nou-introduse pe piață trimestrul trecut s-a situat sub 1.000: în Iași au existat 780 de asemenea proprietăți, în Constanța 650, iar în Brașov 630.

The post Vânzări de locuințe: atât cererea, cât și oferta s-au majorat în 2019, însă inegal appeared first on ImoExpert.

Cele mai citite articole

Related Posts