Știai că energia solară care atinge Pământul într-o singură oră poate alimenta toată omenirea timp de un an? Efectul fotovoltaic este cunoscut din 1839 când a fost descoperit de Alexandre Becquerel, dar prima celulă fotovoltaică a fost creată în 1941 de Russell Ohl. Iar astăzi, datorită avansului tehnologiei, ne putem folosi de ea pentru a ne alimenta aparatura, mașinile și casele.
- Facturi de electricitate mai mici
Sistemele fotovoltaice moderne, deși investiția inițială este substanțială, sunt rentabile. Aproape toate panourile solare disponibile pe piață au o garanție de 20-25 de ani iar un proprietar de casă care și-a instalat un sistem fotovoltaic își va amortiza investiția în aproximativ 7 ani de la instalare. Asta însemnând că, după primii 7 ani de utilizare, cel ce a optat pentru instalarea sistemului fotovoltaic va fi pe plus. Vorbim deci despre primul beneficiu pe care îl ai dacă ai hotărât să îți montezi un astfel de serviciu. Și nu este un lucru de neglijat în contextul creșterilor de prețuri la energie din ultima perioadă.
Pe toata durata de viață a panourilor solare factura ta de curent se va reduce semnificativ, atât pe timpul verii, cât și iarna. Sistemul fotovoltaic, în funcție de tipul de sistem pentru care ai optat, on grid sau hibrid, îți poate acoperi integral consumul de curent electric, surplusul de curent produs fiind direcționat către acumulatori si/sau rețeaua publică de alimentare cu curent la care ți-ai branșat locuința.
De exemplu, dacă ai o locuință mare sau un consum de energie ridicat, un sistem fotovoltaic de 5kW este suficient pentru a-ți acoperi nevoile, acesta putând produce într-un an aproximativ 4000 kWh de energie electrică.
- Autonomie
Cand vorbim despre autonomia data de un sistem fotovoltaic luăm în calcul două aspecte. În primul rând ne referim la faptul că, fiind propriul producător de energie electrică, vei fi mai puțin afectat de creșterile prețurilor, căci vei consuma mai intâi ceea ce produci și, find prosumator (surplusul de curent electric produs de panourile tale solare va fi vărsat către furnizorul tău de energie) vei plăti mai puțin decât un consumator clasic atunci când panourile tale nu produc suficient. Menționăm aici că panourile solare vor produce energie și pe timpul iernii dar nu vor fi la fel de eficient ca vara.
De exemplu, pentru puteri de până la 200 kW furnizorul de energie electrică este obligat prin lege să compenseze cantitativ adică să factureze doar diferența dintre cantitatea de energie produsă și cea consumată. Dacă ai produs mai mult decât ai consumat, diferența poate fi reportată, iar tu ca și prosumator, vei putea folosi cantitatea de energie reportată timp de doi ani de la data facturării, într-o lună sau perioadă aleasă de tine.
Al doilea aspect la care ne referim atunci când vorbim despre autonomie energetică este situația penelor de curent. Trebuie însă precizat că vei fi autonom cu adevărat în cazul în care ai optat pentru un invertor hibrid cu acumulatori. Altfel, vei avea curent electric pe timpul unei pene de curent, doar în în cazul în care defecțiunea se produce pe timpul zilei, într-o zi însorită.
- Durata de viață lungă și costurile de mentenanță reduse ale sistemului fotovoltaic
Spuneam mai devreme că panourile fotovoltaice au o garanție cuprinsă între 20 și 25 de ani. Garanția este dată de producătorii de panouri solare și este important să fii conștient de importanța ei în primul rând pentru că într-un sistem fotovoltaic panourile fotovoltaice reprezintă cea mai mare parte din cost.Invertorul pentru care optezi poate avea și el o garanție, dată de producător, de până la 10 ani, iar dacă alegi un invertor hibrid, acumulatorii vin însoțiți de aceeași garanție de 10 ani.
În ceea ce privește mentenanța, sistemul fotovoltaic nu necesită eforturi prea mari, mai ales dacă panourile solare ce intră în componența sistemului sunt montate așa cum trebuie. În general mentenanța constă în curățarea panourilor și îndepărtarea frunzelor și a prafului de pe suprafața acestora. Dacă sistemul fotovoltaic este montat la sol, mentenanța poate fi făcută ușor chiar de către proprietar, însă în cazul sistemelor fotovoltaice montate pe acoperiș, lucrurile se complică și este nevoie de o firmă specializată, aspect ce poate genera anumite costuri. Din fericire, acest tip de mentenanță nu trebuie făcut lunar, și dacă panourile sunt montate la unghiul potrivit, precipitațiile ce cad sunt suficiente pentru a curăța panourile solare în cea mai mare parte din situații.
- Reduce simțitor amprenta ta de carbon asupra mediului înconjurător
În final îți vorbim și despre faptul că, instalând un sistem fotovoltaic vei reduce amprenta ta asupra mediului, valorificând o sursă de energie regenerabilă. Pe de o parte, panourile solare sunt prietenoase cu mediul și produc energie fără emisii de carbon sau alte substanțe poluante. Pe de altă parte, în producerea panourilor solare se folosește silicon. Siliconul este extras din nisip iar nisipul este una dintre cele mai mari resurse ale planetei. În plus, energia folosită la producerea unui panou fotovoltaic este echivalentul a 4 ani de energie produsă de același panou.
Sursa foto: pexels.com