In zilele noastre, unul dintre cele mai cautate si la moda moduri de transport individual este un hoverboard. Acestea sunt dispozitive care se auto-echilibreaza, cu doua roti, care functioneaza pe baza de baterie.
Aceste dispozitive care seamana cu niste gantere au aparut pentru prima data in 1989 intr-un celebru film „Back to The Future”.
Cu toate ca, spre deosebire de cel din film, hoverboard-urile pe care le gasim astazi in magazine nu leviteaza, ele sunt destul de interesante si inovatoare, mai ales daca ne referim la varietatea de senzori pe baza carora fuctioneaza. Hoverboard-urile sunt de asemenea cunoscute sub numele de scutere cu auto-echilibrare.
Primele modele de hoverboard-uri au aparut in 2014 in China, iar la scurt timp, aceste dispozitive au inceput sa castige popularitate din ce in ce mai mare in 2015. Nebunia asociata cu hoverboard-urile a fost atat de mare incat o multime de celebritati au inceput sa le foloseasca. Drept urmare, vanzarile de hoverboard-uri au explodat pe piata din lumea intreaga.
Ce este un hoverboard
Hoverboard-urile (cunoscute si sub denumirea de placi cu auto-echilibrare sau scutere cu auto-echilibrare) sunt mijloace de transport, care au doua roti ce sunt puse in miscare de energia electrica de la baterie. Persoana care se afla pe hoverboard isi asaza picioarele pe cele doua placi special destinate. Pentru a controla viteza unui hoverboard, utilizatorul se apleaca inapoi sau inainte, si poate schimba directia de deplasare incercand sa rasuceasca placile pe care tine picioarele.
La inceput, odata cu aparitia hoverboard-urilor pe piata, acestea prezentau riscul de a lua foc din cauza bateriei care se supraincalzea. Drept urmare, producatorii au retras de la vanzare majoritatea produselor la inceputul anului 2016, adica peste 500.000 de unitati.
Popularitatea din ce in ce mai mare a hoverboard-urilor in special in tarile occidentale, cum ar fi SUA, s-a datorat, in principal, „certificarii” produsului de catre multe vedete. Printre aceste celebritati se numara Jamie Foxx, Justin Bieber, Kendall Jenner, Soulja Boy, Chris Brown si Wiz Khalifa.
Hoverboard-urile au doua roti cu diametre cuprinse intre 6,5 inch si 8 inch (170 mm pana la 200 mm). Un mecanism stabil de auto-echilibrare controleaza si conecteaza aceste roti cu un senzor si giroscop incorporat.
Persoana care se afla pe hoverboard poate controla cu usurinta directia si viteza de deplasare, inclinand placa. Cu un hoverboard, este posibila atingerea unei viteze cuprinse intre 9,7 km pe ora pana la 21 km pe ora.
Cu majoritatea hoverboard-urilor, utilizatorii pot calatori pe o raza de aproximativ 12 km (sau 19 km). Aceasta limita depinde de o varietate de factori, cum ar fi terenul, modelul si greutatea utilizatorului. La fel ca in cazul oricarui vehicul cu roti in care utilizatorii sunt expusi, producatorii recomanda tuturor utilizatorilor sa poarte echipament de siguranta adecvat atunci cand se deplaseaza cu un hoverboard.
Cum functioneaza un hoverboard
Hoverboard-urile au diverse componente sau piese. Toate aceste parti contribuie la modul in care functioneaza un hoverboard. Aceste parti includ:
Placutele de presiune
Cadru de otel
Lumini cu leduri
Placa de baza
Baterie
Port de incarcare
Doi senzori cu infrarosu
Intrerupator
Doua giroscoape
Panou de control
Pivot central
Un hoverboard este proiectat si construit in asa fel incat ambele roti sa aiba directie, giroscopul si senzorul de viteza unice. Aceste componente sunt adesea plasate sub cadrul placii pe care puneti picioarele.
Odata ce asezati picioarele pe hoverboard, giroscopul va furniza date relevante placii de baza ori de cate ori va inclinati inapoi sau inainte. Cand nu va inclinati, senzorul IR al placii, pozitionat sub placa pe care tineti piciorul, furnizeaza date placii de baza pentru a opri miscarea si a nu actiona motorul.
Este modul in care un hoverboard sesizeaza presiunea exercitata pe placile sale si se misca in consecinta. Daca inclinati hoverboard-ul intr-o directie anume (cum ar fi inapoi sau inainte, in functie de marimea si modelul panoului de bord) catre un anumit unghi, giroscopul transmite datele la placa de baza pentru a actiona motorul.
Acesta permite rotilor sa se roteasca si sa va deplasati inainte. Retineti ca, cu cat inclinarea este mai mare, cu atat va creste viteza dispozitivului.
Ambele roti se conformeaza giroscopului lor unic pentru a face viraje. Daca vreti sa va deplasati in stanga, va trebui sa va inclinati piciorul drept in fata. Acesta va activa doar roata dreapta si va mentine motorul rotii stangi oprit, luand un viraj la stanga.