Dintr-o privire: piața rezidențială din orașul tău. Ep. 3 – Timișoara

de FluxImobiliar

Iei în considerare achiziția unei locuințe în capitala Banatului – cea de-a treia piață rezidențială a țării, din punctul de vedere al prețurilor? Pune-te la curent cu evoluția imobiliarelor pe plan local!

În condițiile unui avans de 1,2%, prețul mediu solicitat pentru un apartament din Timișoara a ajuns, în al treilea trimestru din 2019, la o medie de 1.240 de euro pe metru pătrat util (de la 1.230 de euro pe metru pătrat util). Potrivit celui mai recent raport de piață publicat de Analize Imobiliare și Imobiliare.ro, pe piața din Timișoara nu au avut loc, în perioada analizată, doar variații pozitive. În plus, marjele de creștere consemnate aici au fost semnificativ mai reduse – atât comparativ cu Bucureștiul, cât, mai ales, cu orașul de pe Someș.

Citește și:
Dintr-o privire: piața rezidențială din orașul tău. Ep. 1 – București
Dintr-o privire: piața rezidențială din orașul tău. Ep. 2 – Cluj-Napoca
Dintr-o privire: piața rezidențială din orașul tău. Ep. 4 – Brașov

Creșteri de preț de maximum 5%

Cel mai mare avans trimestrial, anume +5%, a avut loc în arealul Complex Studențesc-Dacia-Elisabetin-Olimpia-Stadion, pe următoarele locuri în clasament situându-se zonele Torontalului (+4,8%), Circumvalațiunii (+4%), apoi Central-Bălcescu-Take Ionescu-Piața Maria (+2,9%) și, respectiv, Ultracentral-Medicină-Piața Unirii (+2,3%). Pe de altă parte, apartamentele din Lipovei-Aradului s-au apreciat, în perioada analizată, cu 1,6%, cele din Girocului-Soarelui-Buziașului cu 1,3%, cele din Braytim cu 0,6%, iar cele din Șagului-Dâmbovița-Iosefin-Steaua cu 0,5%. Practic, Bucovina-Simion Bărnuțiu-Gării-Dorobanților-Mircea cel Bătrân este singura zonă care a consemnat o scădere de preț în perioada analizată – este vorba, însă, de un minus neglijabil, de doar 0,1%.

În clasamentul cartierelor timișorene cu cele mai scumpe apartamente disponibile spre vânzare, zona Ultracentral-Medicină-Piața Unirii continuă să ocupe, în mod firesc, prima poziție, cu o medie de preț de 1.580 de euro pe metru pătrat util. Pe următorul loc se află arealul Complex Studențesc-Dacia-Elisabetin-Olimpia-Stadion (cu 1.380 euro pe metru pătrat), urmat de Torontalului (1.340 de euro pe metru pătrat), de Central-Bălcescu-Take Ionescu-Piața Maria (1.330 de euro pe metru pătrat) și, respectiv, Circumvalațiunii (1.320 de euro pe metru pătrat).

Avans anual de două cifre în Torontalului

Cele mai citite articole

La polul opus, cele mai ieftine apartamente pot fi găsite, în continuare, în Șagului-Dâmbovița-Iosefin-Steaua, unde pretențiile vânzătorilor ajung, în medie, la 1.190 de euro pe metru pătrat. În urma schimbărilor de trimestrul trecut, în Timișoara poate fi observată o extindere a plajei de variație a prețurilor solicitate, majoritatea zonelor încadrându-se acum între 1.200 și 1.400 de euro pe metru pătrat util (față de 1.200 și 1.300 de euro pe metru pătrat util).

Și în cazul orașului de pe Bega, prețurile apartamentelor sunt mai ridicate acum în toate cartierele comparativ cu perioada similară a anului trecut. Cel mai mare avans anual, de două cifre, poate fi observat în Torontalului, unde pretențiile vânzătorilor sunt cu 11,5% mai mari. Pe următoarele locuri în clasamentul creșterilor anuale de preț se află Complex Studențesc-Dacia-Elisabetin-Olimpia-Stadion (+9,5%), Central-Bălcescu-Take Ionescu-Piața Maria (+9,1%), Circumvalațiunii (+8,4%) și, respectiv, Ultracentral-Medicină-Piața Unirii (+8,1%).

Prețurile apartamentelor din Timișoara, pe zone și cartiere

Cerere versus ofertă

În ultimul trimestru din 2019, interesul pentru achiziția de proprietăți rezidențiale (apartamente și case scoase la vânzare pe Imobiliare.ro) din capitala Banatului s-a majorat cu 31% față de perioada similară a anului anterior. În perioada analizată au avut loc, astfel, aproximativ 16.000 de căutări de locuințe, Timișoara situându-se pe locul al doilea în clasament, după București (83.000 de căutări) și înainte de Cluj-Napoca (15.500 de căutări). Spre deosebire de celelalte două centre regionale, mai puțin de jumătate din căutările de locuințe (43% din total) au vizat unități locative nou-construite.

În ceea ce privește oferta de apartamente și case disponibile spre vânzare, în orașul de pe Bega a avut loc, pe parcursul lui 2019, un declin de 14,1%, până la 1.920 de oferte. Ca și în celelalte mari orașe ale țării, scăderea anuală a ofertei a fost generată, în bună parte, de diminuarea numărului de proprietăți nou-introduse pe piață, ce s-a cifrat, în orașul de pe Bega, la 33,1% (T4 2019 față de T4 2018). Din punctul de vedere al ofertelor nou-introduse pe piață, Timișoara ocupă poziția a treia în clasamentul marilor centre regionale, cu un total de 770 de anunțuri noi în ultimul trimestru din 2019; spre comparație, în București au fost consemnate, în perioada analizată, 2.810 oferte noi, iar în Cluj-Napoca, 1.040.

Tranzacții imobiliare în județul Timiș
Spre deosebire de alte județe, tranzacțiile cu imobile nu au avut o evoluție ascendentă pe toate segmentele pieței din județul Timiș. Potrivit datelor publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), după un adevărat salt consemnat trimestrul trecut, tranzacțiile vizând terenuri intravilane fără construcții au cunoscut, de data aceasta, o scădere importantă, de la 3.801 la 2.380 (din totalul de 8.524 la nivel de județ). Segmentul terenurilor extravilane, care a atras 2.134 de achiziții (în creștere de la 2.100), a rămas, astfel, pe locul al doilea din punctul de vedere al cotei de piață. Pe de altă parte, achizițiile de unități individuale au însumat 2.022 de contracte (în creștere de la 1.605), iar cele de terenuri intravilane cu construcții s-au cifrat la 1.988 (față de 1.731 în cele trei luni anterioare).

The post Dintr-o privire: piața rezidențială din orașul tău. Ep. 3 – Timișoara appeared first on ImoExpert.

Cele mai citite articole

Related Posts