Evoluția pieței rezidențiale în ultimele săptămâni. Ce spun datele statistice?

de FluxImobiliar

Sectorul rezidențial și-a început anul în forță, dar în ultimele săptămâni, odată cu întreaga situație generată de răspândirea noului coronavirus (COVID-19) în România, o încetinire a activității în domeniu a putut fi resimțită. Cerere există în continuare, iar prețurile au continuat să urmeze un trend ascendent în ultimele săptămâni la nivelul celor mai mari două piețe rezidențiale din țară.

„Piața imobiliară trecea prin momente foarte bune în ultimele luni, cu cerere, tranzacții și prețuri peste valorile înregistrate anul trecut. Conform ANCPI (n.r. Agenției Naționale pentru Cadastru și Publicitate Imobiliară), în luna februarie am avut creșteri ale tranzacțiilor în București de aproximativ 60%, iar în Cluj s-a dublat practic numărul de tranzacții”, a declarat Dorel Niță, Head of Research Imobiliare.ro și coordonatorul platformei Analize Imobiliare, în cadrul emisiunii imoExpert.

În primele două luni din 2020, în București și în județul Ilfov s-au vândut 23.237 de imobile, cu aproape 5.200 în plus raportat la perioada similară a anului 2019. De altfel, în Ilfov s-a înregistrat în acest timp cel mai semnificativ avans, fiind vândute cu aproape 2.900 de imobile în plus față de anul trecut

Capitala și împrejurimile sale au fost urmate în top de Cluj, unde, în același interval, 5.258 de case, terenuri și apartamente au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare.

URMĂREȘTE INTEGRAL CEA MAI NOUĂ EDIȚIE IMOEXPERT

În total, la nivel național au fost înregistrate la ANCPI pe parcursul primelor două luni din an aproape 85.000 de tranzacții cu imobile, față de aproximativ 71.500 în perioada similară din 2019.

Cele mai citite articole

Volumul lucrărilor de construcții a crescut în ianuarie, comparativ cu începutul anului trecut, cu 48% ca serie brută și cu 44,5% ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Tot din datele INS s-a putut observa și o creștere cu circa 11% în numărul autorizațiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidențiale în intervalul ianuarie-februarie 2020, raportat la perioada similară din 2019. În total, s-au eliberat în țară aproape 5.500 de autorizații dintre care 635 în regiunea București-Ilfov, înregistrându-se astfel aici un avans cu 15% față de anul trecut.

„Este evident că în ultimele două săptămâni situația s-a schimbat rapid și este și mai evidentă încetinirea pieței”, a mai spus Dorel Niță în cadrul ediției din martie imoExpert. Cu toate acestea, peste 80.000 de utilizatori caută activ proprietăți la vânzare și închiriere în toată piața și la această oră, a ținut el să sublinieze.

„În ceea ce privește oferta, dacă ne uităm la piața veche observăm o ușoară scădere a numărului de proprietăți scoase la vânzare, de aproximativ 5%, atât în București, cât și în Cluj-Napoca”, a mai adăugat el.

Prețurile nu au evoluat spectaculos în ultimele 2 săptămâni. Mai mult, au apărut ușoare creșteri pe cele mai mari două piețe rezidențiale din țară. „În Cluj-Napoca, prețul mediu solicitat pentru apartamentele (n.r. noi și vechi) scoase la vânzare a depășit pragul de 1.800 de euro, iar în București s-a apropiat de 1.500 de euro pe metru pătrat”, a explicat Niță.

The post Evoluția pieței rezidențiale în ultimele săptămâni. Ce spun datele statistice? appeared first on ImoExpert.

Cele mai citite articole

Related Posts