„Pulsul” imobiliarelor în contextul COVID-19: pe termen mediu și lung, societatea nu poate să meargă înainte fără ele!

de FluxImobiliar
0 comentariu

Răspândirea coronavirusului și pe teritoriul României, laolaltă cu măsurile impuse de autorități pentru limitarea acesteia, pune în dificultate multe sectoare economice. Imobiliarele nu fac, desigur, excepție.

Un webinar găzduit la finele săptămânii trecute de Clubul Profesioniștilor în Imobiliare (CPI), alături de trei jucători din domeniu, a arătat că piața tranzacțiilor cu locuințe continuă să funcționeze, chiar dacă într-un ritm mult redus față de normal, în această perioadă. Majoritatea agenților imobiliari s-au repliat și lucrează de acasă, încercând să se adapteze cât mai bine cerințelor mediului online, prin video-call-uri, o mai bună prezentare online a proprietăților și chiar prin tururi virtuale. „Toată lumea promovează prezența online, avem tool-urile care ne permit să lucrăm online. Instrumentele de promovare lucrează în continuare. În ansamblu, suntem pregătiți să schimbăm modul de lucru”, spune Răzvan Cuc, președintele rețelei de francize RE/MAX Romania.

„Societatea asta nu poate să meargă înainte fără imobiliare: oricum gândești, e o necesitate de bază; după o perioadă de înghețare, care nu știu cât poate să fie, o lună, două, nouă, nu știu, lucrurile tot o să se reseteze – și chiar și în perioada asta se vor întâmpla tranzacții, pentru că societatea nu poate sta în loc.”

Broker/Owner RE/MAX Romania

 

Adaptare la interacțiunea online

Daniel Tudor, fondator și CEO al THE CONCEPT Real Estate, este de părere că, cel puțin până în momentul de față, noua metodă de lucru dă rezultate. „Sunt și clienți care au acceptat să facă video-calls, sunt și întâlniri live, dar mai puține decât în săptămânile anterioare, sunt și semnări, dar evident mult mai puține”, sublinia acesta la finele săptămânii trecute.

În plus, important este că, în momentul de față, există încă toate instrumentele necesare pentru a putea încheia acele tranzacții imobiliare aflate în desfășurare. „Notariatele sunt deschise, instituțiile statului să vedem cât vor mai fi deschise pentru obținerea documentelor respective. Tot ce se întâmplă acum e un pas înainte pentru digitalizarea României”, notează Iulian Niculae, Realtor și Broker/Owner al agenției bucureștene Victoria Consult. De adăugat ar fi și că acum există chiar bănci care oferă posibilitatea încheierii de contracte online.

Focus pe închiderea tranzacțiilor aflate în derulare

În ciuda agitației legate de COVID-19, în ultimele două săptămâni tot au mai avut loc tranzacții – chiar dacă majoritatea acestora au fost inițiate anterior. „Multe (dealuri, n.red.) au fost din spate, jumătate ni s-au amânat. Ce e fain însă e că ni s-au amânat, nu ni s-au anulat”, spune Daniel Tudor, precizând, totodată, că piața se află într-o fază de „semisupraviețuire”.

„În primul rând, focusul meu în ultimele zece zile a fost pe partea de closing (închidere, n.red.), pentru tranzacțiile care erau în etape finale. Trebuie să iei pulsul clientului. Am sesizat o neliniște, mai ales din partea cumpărătorului. El se întreabă, și pe bună dreptate: oare fac bine că cumpăr acum, oare ar trebui să mai aștept? M-am focusat pe cumpărător, m-am dus către el, am aflat ce-l macină – am avut chiar situații în care am repoziționat prețul, am vorbit și cu proprietarul, am reconfirmat motivația acestuia de vânzare, am încercat împreună cu proprietarul o prognoză a ceea ce se poate întâmpla în următoarele câteva luni. Ei bine, tranzacția se închide, s-au reglat acolo financiar niște lucruri. În principal, aceasta este concentrarea mea, să închid tranzacțiile care deja sunt pe rol.”

Iulian Niculae, Realtor și Broker/Owner al agenției Victoria Consult

 

Întâlnirile cu (anumiți) clienți încă nu sunt excluse!

Deși se așteaptă ca majoritatea covârșitoare a interacțiunilor cu potențialii clienți, fie ei proprietari sau cumpărători, să treacă în online în perioada următoare, agenții imobiliari (cel puțin unii dintre ei) nu au renunțat complet la întâlnirile cu acei clienți hotărâți să încheie tranzacții – întâlniri care, fiind în interes de serviciu, ar fi permise și de ordonanța militară emisă zilele trecute. „Nu toți oamenii din RE/MAX, din câte știu eu, sunt remote (lucrează doar de la distanță, n.red.), mai sunt care ies pe teren, cu o expunere mai mică, un număr mai mic de întâlniri, păstrând distanța și regulile astea de securitate medicală”, notează Răzvan Cuc. Și Daniel Tudor accentuează importanța respectării măsurilor de siguranță recomandate de către autorități, anume folosirea de soluții dezinfectante, păstrarea distanței etc. „Mască o să aibă toată lumea. Pentru că în perioada asta cred că în portofoliul unui agent imobiliar trusa de igienă este un must-have”, completează Iulian Niculae.

„Să nu uităm că în piață există oameni cu o nevoie urgentă să cumpere (după ce au vândut un alt imobil). În perioada următoare, asta vom face – vom ține legătura, vom sonda, vom vedea în primul rând noi ce se întâmplă pe piață. Trebuie să culegem informație, ne informăm, ca să putem fi pregătiți cât mai bine.”

Iulian Niculae, Realtor și Broker/Owner al agenției Victoria Consult

 

Atenție și la „virusul” psiho-social!

În opinia lui Daniel Tudor, doar timpul va arăta cum vor evolua lucrurile în continuare. Acesta punctează că din China vin deja semnale pozitive în privința luptei împotriva COVID-19, ceea ce dă speranță și Europei. După încheierea acestei perioade dificile și pe plan local, „lucrurile își pot reveni vertiginos”, inclusiv în imobiliare.

Reprezentantul RE/MAX Romania este de părere că, dincolo de criza medicală, există și un „virus psiho-social”, alimentat la nivel informațional, iar la finalul acestei perioade de criză o să fie mult mai multe victime din zona economică. Punctând că este foarte importantă atitudinea fiecăruia, recomandarea sa pentru (potențialii) clienți din imobiliare – și nu numai! – este „să stea cât se poate de relaxați, cât se poate de «nepanicați»” – asta nu înseamnă nepăsători! – „pentru că o să vină momentul în care o să ieșim din curbă și ăsta o să fie momentul care o să facă diferența”.

The post „Pulsul” imobiliarelor în contextul COVID-19: pe termen mediu și lung, societatea nu poate să meargă înainte fără ele! appeared first on ImoExpert.

Related Posts

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!