Viața sub ordonanță militară: nu mai poți ieși la mall, dar poți merge la serviciu, la cumpărături sau la o scurtă plimbare pe lângă casă

de FluxImobiliar

Circulația persoanelor neafectate de coronavirus este mult limitată, iar a celor aflate în izolare sau carantină este insistent restricționată.

În contextul în care România a intrat, săptămâna trecută, în stare de urgență, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a emis, sâmbătă, 21 martie a.c., o ordonanță militară realizată în urma unei evaluări realizate de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență. Documentul cuprinde o serie de măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, dintre care unele au intrat în vigoare încă de duminică seara, în vreme ce altele încep să fie aplicate de luni seara.

Printre măsurile instituite de MAI se numără suspendarea temporară a activităților de comercializare cu amănuntul, a produselor și serviciilor, în centrele comerciale în care-și desfășoară activitatea mai mulți operatori economici. „Prin centru comercial se înțelege «structura de vânzare cu suprafața medie sau mare în care se desfășoară activități de comercializare cu amănuntul de produse, servicii de piaţă şi de alimentaţie publică, ce utilizează o infrastructură comună şi utilităţi adecvate», astfel cum este reglementat în anexa la Legea nr. 296/2004 privind Codul consumului, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în documentul menționat.

Excepție de la această prevedere face vânzarea de produse alimentare, veterinare sau farmaceutice, precum și serviciile de curățătorie. Cu alte cuvinte, magazinele alimentare, farmaciile umane și veterinare și curățătoriile vor rămâne deschise în perioada următoare.

În ce condiții poți circula în afara casei/gospodăriei

În documentul citat se stipulează că „circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei se efectuează numai cu respectarea măsurilor generale de prevenire a răspândirii COVID-19 și evitarea formării oricărui grup de persoane. Prin formarea unui grup de persoane se înțelege alăturarea unui număr mai mare de 3 persoane care nu locuiesc împreună”.

Totodată, oficialii statului subliniază că, în intervalul orar 06.00 – 22.00, se recomandă ca circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei să se efectueze numai pentru următoarele motive:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv deplasarea între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale, atunci când activitatea profesională este esențială și nu poate fi amânată sau desfășurată de la distanță;

b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;

c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;

Cele mai citite articole

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;

e) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.

De menționat este că, începând cu 23 martie a.c., ora 22.00 (ora României), în intervalul orar 22.00 – 06.00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru motivele enumerate mai sus.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere. Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil. Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă nume și prenume, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

Această măsură se aplică începând cu data de 23 martie 2020, ora 22.00 (ora României).

Citește și: Când teleworking-ul devine o necesitate: 5 sfaturi pentru a te adapta mai ușor lucrului de acasă

INTERDICȚIE de „plimbare” pentru cei aflați în izolare și carantină!

În ceea ce privește persoanele izolate la domiciliu ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, dacă acestea părăsesc locația în care au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente, sunt considerate persoane cu risc crescut de contagiozitate și vor fi conduse de forțele de ordine publică și plasate în carantină instituționalizată, sub pază. Persoanele carantinate, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente, vor fi puse sub carantină pentru o nouă perioadă de 14 zile. Aceste măsuri nu exonerează, însă, persoanele de răspunderea contravențională sau penală.

Aici poți citi integral Ordonanța militară emisă de MAI!

Instituțiile abilitate să asigure aplicarea și respectarea prevederilor documentului citat sunt Poliția Română, Jandarmeria Română, Poliția locală, Poliția de Frontieră Română, Agenția Națională de Administrare Fiscală, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului și conducătorii autorităților administrației publice locale. Acestea sunt împuternicite să constate contravenții și să aplice sancțiuni, în conformitate cu prevederile art. 29 din Ordonanța de urgență nr.1/1999, cu modificările și completările ulterioare. Nerespectarea măsurilor de primă urgență prevăzute la art. 1 – 7 ale ordonanței atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală, în conformitate cu prevederile art. 27 din Ordonanța de urgență nr.1/1999, cu modificările și completările ulterioare.

The post Viața sub ordonanță militară: nu mai poți ieși la mall, dar poți merge la serviciu, la cumpărături sau la o scurtă plimbare pe lângă casă appeared first on ImoExpert.

Cele mai citite articole

Related Posts