Atunci când amenajezi curtea casei trebuie să ţii cont în primul rând de căile de acces, atât pentru pietoni, cât şi pentru maşini. Fiecare suprafaţă are caracteristicile ei, totul este ca la final curtea să fie funcţională şi estetică. Idei de amenajare există pentru orice proprietate, totul este să o alegi pe cea care se potriveşte cel mai bine nevoilor tale. Iată câteva exemple.
Beton
În special atunci când construieşti de la zero, dar nu numai atunci, betonul reprezintă soluţia cea mai simplă pentru amenajarea căilor de acces. Nu neapărat şi cea mai bună. Dacă foloseşti betonul pentru parcare, acest lucru înseamnă trafic aproape zilnic. Adaugă condiţiile atmosferice, schimbările de climă şi ciclurile repetate îngheţ-dezgheţ, plus sistemul de drenare a apei din precipitaţii. Nu trebuie să te miri dacă în fiecare primăvară vor apărea noi crăpături, până la distrugerea totală. Orice intervenţie de refacere a betonului reprezintă cheltuieli suplimentare.
Asfalt
Asfaltul este alegerea naturală pentru accesul auto, având în vedere că a fost ales pentru amenajarea străzilor. Soluţia este una avantajoasă doar la nivel macro, cu suprafeţe mari de infrastructură. Pentru amenajarea unei parcări în curte sau a unei căi de acces individual, investiţia nu se justifică. De staţii de asfalt staţionare prezente în curtea ta poate fi vorba doar dacă locuieşti într-un castel, conac sau domeniu. Există şi variante mobile, însă preţul unei astfel de lucrări cu pregătirea terenului, turnarea tuturor straturilor şi amenajarea sistemelor de drenaj depăşeşte cu mult bugetul amenajării unei parcări în curte.
Pavaj
Cele mai citite articole
Din punct de vedere al raportului dintre preţ şi calitate, pavajele sunt soluţia recomandată pentru parcare. Prezenţa acestui tip de amenajare în spaţiile publice şi rezidenţiale, rezistenţa dovedită în timp şi aspectul plăcut al amenajărilor peisagistice sunt argumente pentru alegerea pavelelor pentru accesul auto şi staţionarea maşinii. Oferta este atât de diversă încât se potriveşte oricărui stil arhitectural. Poţi alege amenajarea integrală a căii de acces de la poartă până la locul de parcare propriu-zis. La fel de estetică este şi ideea cu linii de pavaj pentru cele două roţi şi spaţiu verde în mijloc, pentru a limita cantitatea de beton din curte. Spre deosebire de asfalt şi beton turnat, dalele de pavaj nu impermeabilizează zona pe care o acoperă. Aşadar, drenarea devine un proces aproape natural, fără investiţii suplimentare. Din punct de vedere al întreţinerii, intervenţiile sunt minime. Chiar dacă se deteriorează într-o anumită zonă, înlocuirea se face prin extragerea pavelelor şi amplasarea în acelaşi loc, cu puţină îndemânare, chiar şi de către nespecialişti.
Pietriş
Pietrişul reprezintă soluţia cea mai simplă de aplicare, drenare şi întreţinere. Ai nevoie doar de un compactor şi aplicarea uniformă a materialului. În funcţie de buget poţi include în proiect soluţii de stabilizare a suprafeţei pe care se întind pietrele. Există însă şi dezavantaje. Pe cât este de simplu de instalat, pe atât este de uşor de degradat. Roţile maşinii sunt predispuse la crearea de şanţuri şi denivelări. Cu excepţia maşinilor, rularea pe pietriş este destul de dificilă. Căruciorul pentru bebeluşi şi bicicletele copiilor se vor deplasa cu greu prin mulţimea de pietricele.
Amenajarea unui loc de parcare în curte nu este complicată, însă ai nevoie de o minimă muncă de documentare pentru alegerea soluţiei potrivite. Ţine cont de suprafaţa terenului, de necesarul de material şi de stilul pe care îl doreşti. În primul rând, calea de acces auto trebuie să fie rezistentă la trafic şi bine drenată, pentru a nu avea probleme în sezoanele ploios şi rece. Apoi trebuie să ţii cont de aspectul estetic, deoarece curtea reprezintă o extensie naturală a casei tale.