Cumpărarea unei mașini este o decizie dificilă, care implică și un efort financiar considerabil. Pe lângă costul de achiziție, va trebui să ai în vedere și costurile cu înmatricularea, asigurarea obligatorie RCA, impozitul anual și costurile de funcționare. De cele mai multe ori, cumpărarea unei mașini este a doua mare achiziție pe care o vei face în decursul vieții, după o locuință. Este destul de greu să produci banii respectivi, mai ales când este vorba despre o urgență.
O mașină este mai mult decât un moft, ea reprezintă o metodă facilă pentru a te deplasa între diverse destinații și a rezolva probleme presante. Fără ajutorul unei mașini, multe activități nu mai pot fi efectuate, iar asta include muncă, școală și chiar sănătate.
Dacă ai destul timp la dispoziție pentru a cerceta pieța, înainte de a decide achiziționarea mașinii, îți vei face o idee mai bună despre modelul spre care trebuie să te îndrepți. Iar dacă vrei să beneficiezi de oferte corecte și de variante de finanțare atractive, vizitează reprezentanța Mercedes Benz în România.
Dacă ai nevoie de bani pentru achiziția pe care ți-o dorești, află în continuare care sunt cele mai bune soluții la care poți să apelezi.
1.Împrumută de la un prieten sau de la un membru al familiei
Cele mai citite articole
Este cea mai bună variantă, deoarece este puțin probabil ca persoana respectivă să îți ceară dobândă. Și chiar dacă îți cere, suma finală pe care va trebui să o restitui este mult mai mică decât în cazul unui credit sau al unui leasing. Dezavantajul este că poate fi destul de greu să găsești pe cineva care să dispună de suma respectivă și care să aibă încredere să ți-o împrumute. Cel mai corect ar fi să încheiați un contract la notar, astfel încât să nu ajungeți la neînțelegeri care vă pot afecta relația.
2. Fă un credit personal
Este o variantă recomandată în special dacă suma de care ai nevoie nu este foarte mare. Dacă deja dispui de niște bani strânși dar mai ai nevoie de o diferență, poți apela la un credit personal. Dezavantajul este că perioada va fi foarte scurtă (maximum 5 ani), iar dobanda anuală destul de mare. De asemenea, vei avea nevoie de carte de muncă cu un salariu adecvat sumei împrumutate sau de persoane care să gireze împrumutul tău. Avantajul este că mașina este a ta, astfel încât poți lua orice decizie îți dorești în legătură cu ea.
3. Fă un leasing
Probabil cea mai convenabilă variantă, cu singura condiție să deții o firmă cu activitate satisfăcătoare pentru compania de leasing. Va trebui să achiți un avans, iar lunar vei plăti o rată fixă. La încheierea leasingului vei primi un desfășurător ce conține sumele exacte și ratele pe care le vei plăti, precum și explicațiile pentru acestea. Dezavantajul este că vei fi obligat să închei și o poliță CASCO, iar suma respectivă se va regăsi în ratele lunare. De asemenea, trebuie să știi că pe durata leasingului (maxim 5 ani), mașina nu este a ta, ci a companiei de leasing.
4. Cumpără în rate direct de la dealer
Anumiți dealeri auto oferă această posibilitate, de a cumpăra direct de la ei, prezentând diverse opțiuni destinate atât persoanelor fizice cât și celor juridice. Întreabă la dealerul tău ce opțiuni ai pentru achiziționarea mașinii și solicită ulterior aceleași oferte la bancă sau alte companii de leasing. Vei putea vedea care este mai avantajoasă, iar dacă cea de la bancă are beneficii mai mari pentru tine, vei putea negocia cu dealerul auto un contract cu marje mai mici. Este important să știi că dealerul auto poate avea oferte mult mai atractive de la băncile sau companiile de leasing cu care lucrează, datorită volumului mare de vânzări.