Măsura care a readus, anul trecut, optimismul pe piața rezidențială. Efectele sale vor fi vizibile și în 2020

de FluxImobiliar
0 comentariu

Eliminarea restricțiilor cu privire la aplicarea cotei reduse de TVA de 5% la achiziția locuințelor de la începutul anului trecut este privită ca „o veste care a adus un optimim în piață”, spun dezvoltatorii.

Măsura le-a oferit celor care aveau nevoie să facă o astfel de achiziție imobiliară posibilitatea de a cumpăra locuința dorită în condiții mai avantajoase. „A realizat o deblocare. Erau foarte multe persoane care își cumpăraseră o locuință cu TVA de 5% și nu puteau să își facă un upgrade. Acest lucru a adus un plus în piață destul de important și a readus, într-o mare parte, optimismul, fapt care s-a văzut și în a doua parte a anului 2019”, a declarat Bogdan Ivan, secretatul general al Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România Urbanis (ADIRU), în cadrul emisiunii imoExpert.

În opinia sa, această măsură va continua și în 2020 să contribuie la dezvoltarea favorabilă a pieței și să ofere un sprijin, în special, tinerilor și familiilor tinere care ajung, de exemplu, să se mute din orașe mai mici către principalele centre regionale ale țării.

„Vă pot spune că pe aceste persoane cu siguranță le-a ajutat foarte mult TVA-ul de 5%. Cunosc personal oameni care au cumpărat o garsonieră și nu puteau să facă un upgrade și acum au reușit”, a mai spus Bogdan Ivan, prezent în platoul imoExpert.

„Este un lucru foarte bun pentru piață. Efectul se va menține în continuare pe toate palierele pieței”, a adăugat secretarul general al ADIRU.

Cota redusă de TVA de 5% este aplicată în cazul locuințelor cu un preț de cel mult 450.000 de lei, echivalentul a circa 94.000 de euro. Ultima actualizare a plafonului valoric pentru care se aplică TVA de 5% a fost făcută în 2016, când suma a crescut de la 385.000 de lei la 450.000 de lei, echivalentul a circa 100.000 de euro la acea dată.

Condiționarea achiziționării unei singure locuințe cu TVA de 5% de către o persoană necăsătorită sau de familie a fost eliminată prin Legea 30/2019. S-a eliminat, de asemenea, limitarea de 250 de mp a suprafeței terenului pe care este construită locuința.

URMĂREȘTE AICI INTEGRAL EDIȚIA DIN IANUARIE A EMISIUNII IMOEXPERT

The post Măsura care a readus, anul trecut, optimismul pe piața rezidențială. Efectele sale vor fi vizibile și în 2020 appeared first on ImoExpert.

Related Posts

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!