Cum alegi corect ușa casei tale

de FluxImobiliar

Alegerea ușilor, fie că este vorba despre ușa de la intrarea în casă, fie că e vorba despre cele de interior de la fiecare cameră, e un aspect care ar trebui să fie luat în serios. De regulă, oamenii tind să aleagă ușa în primul rând după aspect, fiind minimalizate alte aspecte care la rândul lor sunt importante.

În alegerea unei uși trebuie să fie luate în calcul aspecte precum utilitatea, calitatea, durabilitatea și design-ul. De exemplu, în cazul unei case moderne utilizarea unui panou ușă termopan se potrivește ca o mănușă atât timp cât are culoarea și textura potrivită.

Criterii în alegerea ușii

La alegerea casei de vis sau la construirea acesteia, partea de finisare poate da adevărate dureri de  cap dacă nu știi exact ce vrei și ce anume se potrivește. Ușile sunt un element important, în alegerea lor fiind nevoie să ții cont de aspectele detaliate mai jos.

Componența ușii

O ușă trebuie să fie aleasă în primul rând în funcție de utilitatea sa. Dacă utilizarea sa e destinată exteriorului, atunci aceasta va trebui să fie construită din materiale rezistente la intemperii și la variațiile de temperatură. În același timp aceasta trebuie să creeze o barieră rezistentă în fața temperaturilor de afară, fără a se crea condens pe partea sa aflată în interiorul casei. În același timp, aceasta trebuie să fie în armonie cu exteriorul casei astfel încât să nu fie percepută ca fiind un element distinct, ci unul integrat cu succes în structura și designul casei.

O ușă bună e rezistentă și conține multiple straturi de izolație, acestea asigurând protecție împotriva apei, aerului și zgomotelor exterioare.

Dacă destinația ușii va fi pentru interior, atunci aceasta va fi adaptată condițiilor specifice mediului interior, fiind mai subțire, dar în același timp și rezistentă. Totuși, și în acest caz trebuie să se țină cont de anumite aspecte, precum izolarea fonică și termică, și elementele de finisaj, inclusiv balamale și garnituri.

Design-ul ușii

Cele mai citite articole

Și partea de design este un aspect demn de luat în calcul. În funcție de stilul casei și de culorile predominante în aceasta va fi aleasă și ușa.

În cazul ușii de exterior, se va avea în vedere alegerea unei uși care să fie în armonie cu partea exterioară a casei din punct  de vedere a culorii și al texturii. De exemplu, dacă culoarea exterioară predominantă va fi crem, atunci va fi potrivită o ușă cu o nuanță mai închisă de crem sau orice altă nuanță ce imită lemnul, însă se va utiliza aceeași culoare și în cazul tâmplăriei ferestrelor. Pe de altă parte, dacă brâul casei imită piatra sau cărămida, se va potrivi o ușă ce imită lemnul masiv în aspect au în culoare. În același timp, ușa trebuie să se potrivească perfect în golul destinat amplasării sale. De exemplu, un gol de ușă prea mare va necesita utilizarea ușilor duble.

În cazul ușilor de interior, acestea trebuie să fie în armonie cu nuanța parchetului și a pereților. Ulterior, piesele de mobilier trebuie să fie alese astfel încât să rezoneze cu personalitatea întregii case. Dacă ai ales un stil modern în construirea casei, atunci acestea pot fi din lemn sau din MDF, cu inserții de sticlă sau simple. În cazul stilului rustic se vor potrivi ușile simple din lemn, iar în cazul stilului clasic, tot ușile din lemn sunt ideale sau cele ce imită lemnul.

Textura și calitatea

În alegerea unei uși, textura și mai ales calitatea trebuie să fie avute în vedere în mod obligatoriu. Ușa de calitate va avea o textură fină, va fi bine închegată și va avea stil. O ușă e destinată utilizării pe timp îndelungat și nu trebuie să fie schimbată des. Dacă aceasta este de calitate, atunci va ține mulți ani fără a fi vreo problemă.

Elementele de finisaj precum mânerul, balamaua și inserțiile trebuie să fie durabile și să se împletească perfect cu structura ușii. În plus, elementele de securitate ale ușii de exterior trebuie să funcționeze ușor și să fie destul de groase.

Și în cazul ușilor de interior este importantă textura și componența. Acestea trebuie să fie suficient de groase pentru a asigura izolarea fonică și termică. În acest caz, garniturile ușii trebuie să fie calitative și să asigure etanșeitatea necesară. De exemplu, în cazul ușii de la baie ușa trebuie să fie rezistentă la umezeală și să asigure intimitate încăperii.

De ce trebuie să acordăm importanță alegerii ușilor

Ușa nu este doar o componentă a locuinței, ci și o carte de vizită a acesteia. Aceasta trebuie să denote stil, să fie în armonie cu restul casei și să creeze o primă impresie plăcută atât musafirilor, cât și gazdei. Locuința nu e doar un loc de odihnă, ci și unul de refugiu personal. Prin urmare, fiecare element al acesteia trebuie să fie plăcut, inclusiv ușile.

Cele mai citite articole

Related Posts