Pandemia a luat pe toată lumea prin surprindere, iar fiecare a simțit schimbările atât la nivel personal, cât și la nivel profesional. Foarte mulți angajați au fost nevoiți să înceapă să lucreze doar de acasă, mersul la birou reprezentând un factor semnificativ de risc. Treptat, după terminarea autoizolării impuse de autorități, unele companii au decis că întoarcerea la sediu este singura soluție prin care afacerea poate funcționa în condiții optime. Așadar, multe persoane, deja, s-au întors la birou sau plănuiesc să o facă.
Iată cum poți amenaja un birou pe timp de pandemie, pentru ca toată echipa să fie în siguranță, pe durata programului de lucru!
1. Amenajează un punct de înregistrare
Primul lucru pe care trebuie să îl faci pentru ca toată lumea să fie în siguranță este să amenajezi un punct de înregistrare a fiecărei persoane care intră în birou. Poate fi un birou, o masă sau o piesă mică de mobilier, pe care să poți păstra un termometru, un dosar de evidență, pixuri, dezinfectant și măști de unică folosință. Astfel, când un angajat sau un invitat ajunge la sediul companiei, acestuia îi va fi măsurată temperatura. Dacă totul este în regulă, acesta își va completa numele, prenumele și numărul de telefon într-un registru, pentru a putea fi contactat, ulterior, în cazul unei infectări la care ar fi putut fi expus pe durata vizitei. Apoi, fiecare persoană va fi invitată să își dezinfecteze mâinile și, dacă nu are deja o mască, să folosească una nouă.
2. Dotează fiecare încăpere cu dezinfectant, măști și șervețele
Dacă sediul tău are mai multe camere, asigură-te că fiecare dintre acestea este dotată cu un kit minim de produse: soluție dezinfectantă (gel sau spray), o cutie cu măști medicale, precum și șervețele sau mănuși de unică folosință. Pune acest kit într-un spațiu comun, iar pentru dezinfectant poți folosi dozatoare care se fixează de perete.
3. Asigură-te că se respectă distanța minimă între birouri
Cele mai citite articole
Un alt aspect important pentru siguranța angajaților este respectarea distanței de cel puțin 1,5 sau doi metri între fiecare două birouri. Prin urmare, dacă este cazul, mută anumite birouri și scaune, astfel încât să existe mai mult spațiu între angajați. Nu trebuie să desparți complet oamenii din același departament, însă, este necesar să asiguri o distanță minimă. Dacă ai posibilitatea, mută fiecare departament în câte o cameră separată, pentru a evita contactul direct, inutil și riscul de infectare.
Dacă tu și echipa ta lucrați într-un spațiu mult prea mic, poate că este momentul să vă mutați sediul într-un loc care să vă ofere toate condițiile necesare. Caută birouri de închiriat în București și alege o variantă potrivită pentru compania ta.
4. Restructurează sălile de ședințe
În cazul în care obișnuiați să vă strângeți toți într-o încăpere mică, pentru un brainstorming sau ședințe săptămânale, este momentul să vă schimbați obiceiurile. Limitează numărul de persoane ce pot participa la o ședință și scoate din sală scaunele în plus. Poți improviza noi spații pentru ședințe, în camere open space, cu ajutorul taburetelor, fotoliilor puf și al măsuțelor de cafea. Totodată, poți regândi sălile pentru ședințe, dacă ai nevoie de mai multă distanțare între colegi.
5. Reamenajează bucătăria și spațiile comune
Nu numai zona de lucru propriu-zisă trebuie să respecte măsurile anti COVID-19, ci și celelalte spații din cadrul sediului. Depărtează mesele din bucătărie sau din lounge, limitând fiecare masă la un număr maxim de patru locuri, distanțate corespunzător. Nu în ultimul rând, evită, pe cât posibil, folosirea obiectelor comune, precum tacâmuri, pahare și căni, dozatoare de apă, markere, laptopuri sau alte obiecte utile în birou. Nu uita nici să dezinfectezi spațiile comune, întrerupătoarele și device-urile des folosite, precum imprimanta, proiectoarele sau telecomenzile.
Dacă vei respecta toate aceste recomandări, tu și echipa ta vă veți putea desfășura în siguranță activitatea la birou, chiar și pe timp de pandemie.