Fructe benefice și permise în cazul celor care suferă de diabet

de FluxImobiliar

Diabetul este o afecțiune cronică care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Această boală îngreunează procesul de utilizare a glucozei de către organism, determinând niveluri ridicate de zahăr în sânge. Persoanele care suferă de diabet trebuie să fie foarte atente la alimentație, deoarece anumite ingrediente pot afecta negativ nivelul de zahăr din sânge și pot agrava simptomele.

Însă există și alimente care sunt benefice și permise în cazul diabetului, mai ales fructele care conțin carbohidrați complecși, fibre și nutrienți importanți. Fructele proaspete pot fi o sursă excelentă de energie pentru persoanele cu diabet, fără a afecta nivelul de zahăr din sânge. Însă nu toate, motiv pentru care trebuie să le știi pe cele care îți fac bine.

  • Merele

Un fruct excelentă pentru diabetici este mărul. Aceste fructe sunt bogate în fibre solubile, care ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge și la menținerea unei stări de sațietate mai îndelungată. În plus, merele sunt o sursă bună de vitamina C și pot ajuta la scăderea riscului de boli de inimă.

  • Citricile

Citricele sunt de asemenea o alegere foarte potrivită pentru persoanele cu diabet, mai ales portocalele și grapefruitul. Sunt bogate în vitamina C și pot ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Totuși, este important să limitați cantitatea de citrice consumată, deoarece ele pot crește nivelul de aciditate din stomac și pot cauza reflux gastroesofagian.

  • Aronia și alte fructe de pădure

Aronia este o altă alegere care poate fi benefică pentru persoanele cu diabet. Aceste bobițe mici, de culoare întunecată, sunt bogate în antioxidanți și fibre solubile, care ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge și la reducerea inflamației.

Cele mai citite articole

De asemenea, aronia conține cantități mari de vitamina C, vitamina K și mangan, care sunt importante pentru sănătatea generală a organismului. Totodată, studiile au arătat că aronia poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol din sânge.

Și alte fructe de pădure, precum afinele și zmeura, sunt o altă alegere bună pentru diabetici. 

  • Ananasul

Un alt fruct benefic pentru diabetici este ananasul, care conține o enzimă numită bromelaină, care ajută la digestia proteinelor și la reducerea inflamației. În plus, ananasul conține cantități mari de vitamina C, mangan și potasiu.

Important de știut

Este important să vă amintiți că, în ciuda beneficiilor nutriționale ale fructelor, acestea conțin încă carbohidrați, care pot afecta nivelul de zahăr din sânge. De aceea, este important să mâncați fructe în cantități moderate și să le combinați cu proteine și grăsimi sănătoase, pentru a reduce absorbția rapidă a carbohidraților în sânge.

Concluzie

Există multe fructe care sunt benefice și permise în cazul diabetului, iar alegerea acestora poate fi făcută în funcție de preferințele personale și de nivelul de zahăr din sânge. Fructele bogate în fibre solubile, antioxidanți și nutrienți importanți pot fi o sursă excelentă de energie și pot ajuta la menținerea sănătății generale a organismului.

Cele mai citite articole

Related Posts