Șuruburi autofiletante vs. șuruburi autoforante: când să alegi fiecare tip

de FluxImobiliar

Șuruburile autofiletante și cele autoforante se utilizează în numeroase aplicații și industrii, dar nu toată lumea cunoaște diferențele dintre cele două tipuri de șuruburi. Pentru a nu achiziționa produsele greșite pentru proiectele tale, îți vom arăta în cele ce urmează caracteristicile și utilizările acestora.  

Ce sunt șuruburile autofiletante

Sursa: Shutterstock

Șuruburile autofiletante sunt special concepute pentru a tăia propriul lor filet în materialul în care sunt înșurubate. Acestea sunt utilizate în mod frecvent în industria de asamblare și construcții, unde sunt necesare conexiuni puternice și durabile. Caracteristicile unice ale șuruburilor autofiletante includ un vârf ascuțit care permite șurubului să pătrundă în material, o porțiune de tăiere care creează filetul și un cap care permite aplicarea forței pentru a înșuruba piesa. Se pot folosi pentru a îmbina diverse materiale, inclusiv lemnul, metalul și cărămida. 

Totuși, șuruburile autofiletante nu pot fora prin metal. De aceea, necesită perforarea unei găuri pilot înainte de instalare, folosind un burghiu puțin mai mic decât șurubul. 

Ce sunt șuruburile autoforante

Sursa: Shutterstock

Șuruburile autoforante au un vârf în formă de burghiu și capacitatea de a perfora, tăia și fileta într-un singur proces. Acestea sunt proiectate pentru a fixa metal cu metal și metal cu lemn. În timp ce se înșurubează, vârful ascuțit al șurubului penetrează materialul, creând un orificiu prin care se poate forma filetul. De aceea, nu necesită găurirea prealabilă a materialului, ceea ce accelerează timpul de instalare și reduce costurile. 

Cele mai citite articole

În construcții și în industria mobilierului, șuruburile autoforante sunt frecvent folosite pentru a asambla structuri metalice sau pentru a fixa balamale și mânere pe uși și ferestre. Oferă o fixare precisă și puternică, datorită capacității lor de a crea filet în timpul înșurubării. Totuși, în cazul utilizării incorecte sau a aplicării unui cuplu de strângere prea mare, acestea pot deteriora materialul.

Cum să alegi corect între un șurub autofiletant și unul autoforant în funcție de proiect

Când alegi între șuruburile autoforante și cele autofiletante, ia în considerare următoarele aspecte:

  • Materialul în care se va introduce șurubul

Șuruburile autofiletante sunt ideale pentru materiale moi, precum lemnul sau plasticul. Acestea au capacitatea de a-și crea propriul filet în timp ce sunt înșurubate. Pe de altă parte, șuruburile autoforante sunt recomandate pentru materiale dure sau groase, cum ar fi metalele, deoarece au un vârf ascuțit care le permite să perforeze materialul.

  • Tipul de proiect

Pentru proiecte de bricolaj sau de construcție ușoară, găsești șuruburi autofiletante la prețuri variate în funcție de specificații și calitate. Acestea sunt mai ușor de folosit și nu necesită pre-perforarea materialului. În schimb, pentru proiecte industriale sau de construcție grea, unde se lucrează cu materiale dure, șuruburile autoforante pot fi mai potrivite, datorită capacității lor de a perforeze și fixa în același timp.

  • Economia de timp 

Șuruburile autoforante au avantajul de a nu necesita pre-perforarea materialului, spre deosebire de șuruburile autofiletante. Acest aspect poate fi important în cazul proiectelor de mare amploare, unde eficiența este esențială.

  • Durabilitatea și siguranța conexiunii

Șuruburile autoforante oferă de obicei o conexiune mai puternică și mai durabilă decât cele autofiletante, deoarece perforează și fixează în același timp. Acestea sunt ideale pentru aplicații structurale sau în condiții de stres mare.

Alegerea dintre șuruburile autofiletante și cele autoforante depinde de specificul proiectului la care lucrezi. Este important să înțelegi cerințele materialelor cu care lucrezi și să ții cont de caracteristicile fiecărui tip de șurub pentru a obține cele mai bune rezultate. Prin selectarea corectă a elementelor de fixare, vei asigura nu doar eficiența și calitatea lucrării tale, ci și economii de timp și resurse pe termen lung. 

Cele mai citite articole

Related Posts