Dacă ai o casă cu grădină, la începutul anului este momentul să te apuci de planificat grădina. Un proiect de grădină poate fi ceva foarte atragator, dar în același timp poate deveni și o corvoadă în ceea ce privește timpul și banii, dacă nu este făcut inteligent.
Sunt cateva lucruri pe care e bine sa le iei în calcul, atunci când îți planifici grădina.
Dar înainte de a te apuca de orice, e nevoie sa analizezi spațiul. La propriu. Măsoară cat teren viabil ai. Dacă e o grădină deja amenajată, vezi ce plante ai, câte au rezistat și care este gradul de eroziune al solului.
Apoi e la fel de important ce expunere ai și câtă lumină. Pe lângă toate acestea, gândește-te sincer cât timp ai de investit în grădinărit. Astfel, vei putea face un proiect de gradina viabil pentru anul respectiv.
Compartimentează spațiul
Orice stil de grădină vei alege, nu îti face iluzii că aceasta va arata minunat de la sine. Planifică ce functionalitate vrei sa dai spațiului, potrivit nevoilor familiei tale: grătar, loc de joacă, grădină de legume, umbrar.
Dacă ai în plan mai multe utilități, compartimentează. Fixează-ți spațiul de luat masa, aleile și parcelele de flori, apoi delimitează-le. Pavajele de la Elis sunt excelente fix în acest scop. O grădină necompartimentată, arată neîngrijit și dezordonat.
Grădini în containere
Dacă preferi suprafețele pavate, dar nu vrei să renunți de tot la verdeață, încearcă grădinile în containere. Ia-ți câteva ghivece mari de exterior sau jardiniere din piatră sau teracotă, care pot funcționa ca niște grădini in miniatură. Sau poți lăsa pe marginea pereților grădinii, o fâșie de pământ pe care să plantezi plante cățărătoare.
Grădini pe verticală
Dacă nu ai destul spațiu pentru câte idei ai, poți să îti dezvolți grădina și pe verticală. Din bolțari, piatră sau cărămizi suprapuse, poți înălța și terasa anumite părți din grădină. În plus, poți adăuga pe pereți rasteluri cu jardiniere sau suporturi de flori.
Mulciul salvează grădina
Mulciul este un produs ce îti rezolvă multe dintre problemele legate de grădină. Presară-l pe straturile de flori și pe măsură ce acesta va putrezi, rezolvi problema solului degradat. Buruienile cresc foarte greu de sub el și în același timp, mulciul îti păstrează umezeala în pământ, deci economisești și apă.
Folosește obiecte reciclate
Cele mai citite articole
Dacă îti faci singur răsadurile de flori, pune semințele în coji de ouă, cilindrii rămași de la hartia igienică, sau în cofraje de ouă, pe care le poți pune apoi cu totul în pământ. Sunt biodegradabile și hrănesc și pamantul.
Păstrează cauciucurile vechi de la mașina și folosește-le pe post de jardiniere de flori sau tabureți de grădină. Sticlele de plastic pot deveni mici cupole, pentru a-ți proteja butașii tineri de frig, peste iarnă. Câțiva paleți șlefuiti bine, cu salteluțe deasupra, pot deveni canapele de exterior.
Suport pentru uneltele din grădină
Pentru a păstra uneltele de grădină, uscate și ascuțite, umple o găleată cu pietriș sau nisip și înfige de câteva ori lamele tuturor uneltelor înăuntru apoi lasă-le acolo. Aceste se vor și curăța de pământ și în același timp se vor ascuți, în timp ce le scoți și le înfigi în pietriș.
Îngrășăminte bio pentru grădină
Adună zațul de cafea, cojile de ouă și cojile de banane. Cojile de ouă sunt o sursă excelentă de calciu, cojile de banane și zațul conțin azot. Lasă-le la uscat si apoi mărunțește-le. Este un îngrășământ foarte bogat pentru pământ. Cojile de banane le poți îngropa și proaspete la rădăcina plantelor mai plăpânde, iar aceste vor căpăta rapid vitalitate.
Iluminează cu lămpi solare
Nu îti mai bate capul cu proiectul de iluminare electrică al grădinii, decât în locuri vitale. Există pe piață nenumărate variante de lămpi solare, care se instalează foarte ușor și au un randament foarte bun. Factura electrică nu se încarcă și în plus soluția este prietenoasă cu mediul.
Protejează-ți grădina în mod natural
Dacă vrei să ai o grădină sănătoasă, protejeaz-o în mod natural. Asta înseamnă să atragi un anumit tip de insecte, precum bondari, libelule sau buburuze. Acestea se hrănesc cu diverși dăunători ai plantelor din grădina ta.
De aceea, e recomandat să ai în grădină plante puternic parfumate, precum menta, usturoiul, lavanda, pelinul, gălbenele, care vor atrage insectele. În același timp poți pulveriza apă cu zahăr pe pământul din jurul plantelor afectate.
Pavaj fără buruieni
Dacă buruienile ți-au năpădit pavajul, pulverizează cu oțet. Acesta este un erbicid foarte eficient. La fel și sarea. Presar-o pe ierburile răsărite, printre dale sau printre crăpături. Folosiți numai pe suprafețe unde nu doriți să plantați nimic un timp. Nu folosiți în straturile de flori sau legume, pentru ca afectează pe termen destul de lung solul.