Pavarea aleilor din curte reprezintă cel mai important pas pe care trebuie să-l faci pentru amenajarea grădinii. Nu te vei putea bucura de verdeață și de grătarul sau foișorul din curte dacă nu te poți deplasa confortabil și în siguranță. Prin urmare, dacă vrei să-ți amenajezi sau să-ți renovezi grădina, începe cu trasarea unor zone pe care să construiești alei pavate. În funcție de spațiul de care dispui, poți pava și o zonă pentru locul de parcare sau pentru terasă.
Dar ce materiale să folosești? Ei bine, poți alege una din numeroasele soluții moderne pentru pavarea aleilor, însă fiecare material are anumite avantaje și dezavantaje. Venim în ajutorul tău și îți prezentăm în continuare cele mai importante informații despre fiecare material în parte, astfel încât să poți alege cea mai bună variantă pentru tine și să nu mai crezi în tot felul de mituri despre pavele.
Betonul amprentat
Betonul ștanțat sau amprentat este unul dintre cele mai folosite materiale pentru pavarea aleilor pietonale. Este destul de ieftin și disponibil într-o mare varietate de culori și modele. Dar, pentru că vorbim despre beton, acest material va crăpa la un moment dat, iar pentru reparație va fi nevoie să-l spargi cu picamerul. De asemenea, betonul absoarbe umezeala și nu este rezistent la ciclurile de îngheț-dezgheț, iar atunci când este ud devine alunecos.
Pietrișul
Pavarea aleilor cu pietriș sau cu piatră spartă costă foarte puțin și este extrem de simplu de realizat: pur și simplu împrăștii pietrișul pe sol, formând astfel câteva alei. Este o soluție potrivită pentru o casă la țară sau o locuință construită în stil rustic, dar această piatră spartă va trebui să fie mereu nivelată și înlocuită.
Marmura
Este un material elegant și frumos, disponibil într-o gamă variată de culori și forme. Din păcate, marmura nu este prea rezistentă, se zgârie foarte ușor și necesită o întreținere complexă. În plus, este un material foarte scump.
Piatra cubică
Cele mai citite articole
Acest material costă destul de mult, dar întreținerea sa este extrem de simplă. Piatra cubică necesită un montaj laborios, manual, bucată cu bucată, dar este un material foarte rezistent în timp, având totodată un aspect estetic deosebit.
Pavelele vibropresate
Pavelele fabricate din beton vibropresat reprezintă un material modern și foarte rezistent, cu un design elegant. Dalele din beton rezistă bine la condiții meteo extreme și sunt disponibile în multe forme și culori. În plus, poți alege pavele de grosimi diferite: până în 60 mm pentru aleile pietonale sau de 60-80 mm pentru zonele cu trafic auto. Spre exemplu, pentru amenajarea locului de parcare și pentru aleile de acces rutier poți folosi pavele Dublu T.
Pavelele sunt foarte ușor de întreținut și nu alunecă, astfel încât pot fi folosite inclusiv în zona piscinei. Poți alege și pavele verzi, de tip grilă, care permit creșterea gazonului printre rosturi și spații perforate. În acest fel, te vei putea bucura de mai multă verdeață. Nu uita să uzi cât mai des aceste pavele și să montezi o instalație de drenaj, pentru evacuarea excesului de apă.
Un alt avantaj al pavelelor vibropresate este ușurința cu care pot fi făcute reparațiile, atunci când este nevoie. Trebuie doar să scoți, bucată cu bucată, suprafața pe care vrei s-o înlocuiești, nu este nevoie să spargi sau să schimbi toată aleea. Prin urmare, procesul este simplu, rapid și ieftin. Însă nu vei avea nevoie de reparații dacă pavelele au fost montate corect.
Ține cont de toate aceste aspecte, cântărește atent avantajele și dezavantajele fiecărui material în parte și alege soluția care ți se potrivește cel mai bine!