INTERVIU: Piața rezidențială în 2020 – prin ochii unui dezvoltator care vrea să livreze 500 de locuințe anual

de FluxImobiliar

Compania analizează în continuare oportunitățile de achiziție a unor noi terenuri pretabile dezvoltărilor rezidențiale.

Irina Albu este Sales & Marketing Director în cadrul Cordia România – divizia de dezvoltări rezidențiale a grupului Futureal și unul dintre cei mai mari jucători de profil din Ungaria. Având deja în dezvoltare ansamblul rezidențial Parcului20 (foto), din nordul Capitalei, compania pe care o reprezintă a anunțat anul trecut achiziția a încă cinci terenuri destinate unor noi dezvoltări imobiliare în Capitală.

„Proiectele pentru care am achiziționat terenuri anul trecut se află în diverse stadii ale realizării documentației necesare pentru dezvoltare. Obiectivul Cordia Romania este de a dezvolta un număr de aproximativ 500 de apartamente anual, pe termen lung. Analizăm în permanență oportunitățile din piața imobiliară pentru noi loturi de terenuri potrivite dezvoltărilor rezidențiale.”

 

Citește și:
Dezvoltator străin cumpără terenuri pentru 4 noi ansambluri de apartamente. Vrea să livreze 500 de unități anual
România, atractivă pentru investiții imobiliare: un mare dezvoltator din Ungaria cumpără teren pentru al șaselea ansamblu rezidențial

O piață în curs de maturizare, fără fluctuații majore

Ce viziune asupra rezidențialului local se ascunde în spatele acestor planuri îndrăznețe? Reprezentanta Cordia România este de părere că piața autohtonă trece, de câțiva ani, printr-un proces de maturizare, caracterizat prin evoluții fără mari fluctuații (în sus sau în jos) ale numărului de tranzacții din piață, dar și ale prețurilor. În opinia sa, acest proces va continua și pe parcursul anului 2020. „Principala caracteristică a unei piețe rezidențiale mature este creșterea lentă, sănătoasă, bazată pe o cerere solvabilă și pe o ofertă adaptată cerințelor cumpărătorilor de apartamente”, explică Albu.

„Piața rezidențială din România este una în curs de maturizare, cu evoluții echilibrate ale prețurilor și costurilor, cu o cerere solvabilă și constantă, cu perspective bune de dezvoltare. Considerăm că este o piață potrivită și pregătită pentru experiența Cordia în domeniul dezvoltărilor rezidențiale și că apartamentele pe care le dezvoltăm sunt perfect adaptate cererii.”

 

Irina Albu, Sales & Marketing Director Cordia România

Prima fază din Parcului20, vândută în proporție de 45%

În momentul de față, Cordia România are în dezvoltare prima fază a ansamblului rezidențial Parcului20, din nordul Capitalei (zona Expoziției). Cele 265 de apartamente din prima fază de construcție vor fi livrate începând cu luna septembrie 2020. „Structura primei faze a proiectului rezidențial Parcului20, care cuprinde 265 de apartamente, este aproape finalizată. Între timp, am lucrat la turnarea șapelor, am ajuns cu instalațiile la etajul 8, iar până la etajul 4 au fost montate ferestrele. În cel mai scurt timp va sosi primul import de finisaje”, punctează reprezentanta companiei.

La finele anului trecut, apartamentele din această primă fază de construcție era vândută în proporție de 45%, ponderea clienților care au cumpărat prin credit fiind aproximativ egală cu procentajul celor care au achiziționat din resurse proprii. „Cu fonduri proprii cumpără în general investitorii – persoane care achiziționează unul sau două apartamente pentru închiriere ulterioară –, pentru că văd acest tip de plasament drept mai sigur comparativ cu alte posibilități existente pe piață de a rentabiliza o investiție”, explică Albu. Aceasta adaugă că cei care au contractat apartamente în cadrul ansamblului Parcului20 au achitat avansuri de minimum 15%, urmând ca pentru diferență să folosească fie resurse proprii, fie credite ipotecare (altele decât Prima Casă).

„Estimăm că în acest an vom vinde peste 120 de apartamente în proiectul rezidențial Parcului20 și ne bazăm această estimare pe caracteristicile pieței imobiliare, care este una în curs de maturizare. În acest tip de piață, evoluția prețurilor, ușor ascendentă, este determinată de legea cererii și ofertei, de modul în care proiectele rezidențiale sunt adaptate – sau nu – cerințelor din piață.”

Cele mai citite articole

 

Un cumpărător foarte bine informat

Cum arată profilul cumpărătorului de locuință la început de 2020? În opinia reprezentantei Cordia, acesta este foarte bine informat în legătură cu toate aspectele pe care le presupune achiziția unui apartament – de la raportul calitate-preț și facilitățile oferite de ansamblu, până la variantele de finanțare și facilitățile sociale existente în zonă. În plus, cumpărătorul de locuință nouă are, de obicei, un buget bine stabilit (ori are bani economisiți, ori știe exact cât de mare este creditul pe care-l poate obține pentru achiziție) și are în vedere anumite elemente care trebuie să fie incluse în acel buget. „Spre exemplu, clienții din Parcului20 acordă foarte multă importanță sistemelor smart home de ultimă generație incluse în dotările standard, sistemelor de încălzire prin pardoseală și grădinii private în suprafață de 3.000 de metri pătrați și înțeleg că aceste elemente pot duce prețul un pic peste media pieței. În același timp, înțeleg utilitatea acestor tehnologii în privința eficienței energetice și, implicit, în reducerea costurilor de mentenanță și întreținere”, explică.

„Clienții iau în calcul mai multe criterii, de la calitatea proiectului, prețuri corecte și spații verzi până la o bună localizare, cu acces la facilitățile sociale, la parcuri și la transportul în comun. Cumpărătorii de apartamente caută, pe lângă elementele clasice, tehnice ale unui apartament, o întreagă experiență, în care tehnologia modernă, transpusă în rezidențial prin elemente precum sisteme smart-home și stații de încărcare pentru mașini electrice, joacă un rol foarte important.”

 

FIȘA PROIECTULUI: Parcului20
 
O investiție estimată la 40 de milioane de euro, ansamblul rezidențial Parcului20 va fi dezvoltat în două faze și va avea, în total, 469 de apartamente. Parcului 20 va fi unul dintre primele proiecte rezidențiale „inteligente” din România, toate cele 469 de unități locative urmând a fi echipate cu sisteme smart-home de ultimă generație (incluse în configurația standard a apartamentelor). Printre facilitățile ansamblului se numără și grădina privată, de peste 3.000 de metri pătrați, parcarea pentru biciclete, grădina yoga și echipamentele outdoor pentru exerciții calestenice.

 

Prețurile apartamentelor cu două camere din Parcului20, cu suprafețe utile între 38 și 55 de metri pătrați, sunt cuprinse între 75.810 euro (plus TVA) și 102.987 de euro (plus TVA). La locuințele cu trei camere, suprafețele utile variază între 55 și 80 de metri pătrați (cu terase de la șapte și 35 de metri pătrați), iar prețurile – între 100.062 de euro (plus TVA) si 145.580 euro (plus TVA). Apartamentele cu patru camere, cu o suprafață utilă de 92 de metri pătrați și terasă de 22 de metri pătrați, costă 162.293 de euro (plus TVA).

 

Pe lângă aceste tipuri de locuințe, la nivelul superior al blocului Parcului20 dispune de apartamente duplex cu trei, patru si cinci camere. Acestea au suprafețe utile cuprinse între 76 si 130 de metri pătrați, cărora li se adaugă terase de 12 până la 33 de metri pătrați. Prețurile variază între 138.853 de euro (plus TVA) și 244.468 de euro (plus TVA).

The post INTERVIU: Piața rezidențială în 2020 – prin ochii unui dezvoltator care vrea să livreze 500 de locuințe anual appeared first on ImoExpert.

Cele mai citite articole

Related Posts